Nejlepší česká restaurace: Terasa U Zlaté studně

Praha - Absolutním vítězem ankety Maurerův Grand Restaurant 2012 se stala pražská restaurace Terasa U Zlaté studně, která loni obsadila druhé místo. Druhou nejlepší českou restaurací se stal Radisson Blu hotel, Alcron, třetí pak Radisson Blu hotel, La Rotonde.

Průvodce Grand Restaurant vychází z nezávislých názorů od dobrovolných hodnotitelů, kteří tajně a za svoje peníze ohodnotili letos 705 gastronomických podniků v České republice. Součástí Maurerova výběru nakonec bylo 7 427 hodnocení od 457 hodnotitelů, kteří projedli přes pět milionů korun. Průměrná útrata na osobu činila 11 639 korun za hodnocené období.

Terasa U Zlaté studně přeskočila loňského a předloňského vítěze. Tou je pražská restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, která letos získala čtvrté místo. Podle průvodce má Terasa U Zlaté studně nejkrásnější výhled na Prahu a nejlepší kuchyni v podání šéfkuchaře Pavla Sapíka, který v sezoně 2001/2002 získal stříbro jako Kuchař roku. „Nikdy jsem nechtěl být součástí průměru, chci být nejlepší,“ prohlásil pro server Lidovky.cz šéfkuchař, který v podniku působí už tři roky.

Pavel Maurer, zakladatel a vydavatel průvodce Grand Restaurant

„V ročence je 707 restaurací z celé republiky. Poměrně zajímavý je nárůst kvalitních mimopražských restaurací a příklon k lokálním surovinám.“

První desítka Maurerova výběru jako každý rok prošla obměnou. Nejvýraznější změnou je propad loňského a předloňského vítěze La Degustation Boheme Bourgeoise až na čtvrté místo. Z TOP 10 byla také vyřazena restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, která je jako jediná v Česku nositelem michelinské hvězdičky. V současné době se totiž rekonstruuje.

Do nejlepších deseti restaurací Grand Restaurant se nově dostal podnik Sansho v pražské Petrské ulici. Kromě restaurací v metropoli se do nejužšího výběru dostala i brněnská sushi restaurace Koishi a Piano Nobile v Chateau Mcely.

Grand Restaurant 2012 - TOP 10 restaraucí absolutně

1. Terasa U Zlaté studně

2. Radisson Blu hotel, Alcron

3. Radisson Blu hotel,La Rotonde

4.La Degustation BohêmeBourgeoise

5. V Zátiší

6. Koishi fish & sushi

7. Le Terroir

8. Obecní dům, Francouzská restaurace Art Nouveau

9. Chateau Mcely, Piano Nobile

10. Sansho