Nejlépe se žije ve Vídni, na chvostu se drží Bagdád

Paříž – Metropole našich jižních sousedů obhájila loňské prvenství v žebříčku měst s nejvyšší kvalitou života. Podle poradenské firmy Mecer, která žebříček každý rok sestavuje na základě 39 kritérií, se spokojeně žije také ve švýcarském Curychu a novozélandském Aucklandu, nejhůře pak v iráckém Bagdádu. Polovinu z prvních 25 míst obsadila evropská města. Praha se ve výčtu 221 měst umístila na 69 místě, čímž si oproti loňsku o jednu příčku polepšila.

Evropská města zaznamenala v letošním žebříčku měst s nejvyšší kvalitou života značné úspěchy. Německo a Švýcarsko jsou v první desítce zastoupené hned třikrát. Na čtvrté příčce skončil Mnichov, zatímco o pátou příčku se dělí německý Düsseldorf a Vancouver v Kanadě. Praha si oproti loňsku o jednu příčku polepšila. Na konci tabulky se ocitly súdánský Chartúm, metropole Haiti Port-au-Prince, Ndjamena v Čadu a Bangui ve Středoafrické republice, poslední místo obsadila irácká metropole.

Poradenská společnost kromě jiného sledovala politické, sociální a ekonomické prostředí, ale také možnost kulturního vyžití nebo přírodní a ekologické podmínky. Letos Mecer sestavil také žebříček týkající se výlučně bezpečnosti jednotlivých měst podle kritéria „osobní bezpečnosti“ na základě vnitřní bezpečnosti, úrovně kriminality, vymáhání zákonů a mezinárodních vztahů dané země. Nejbezpečnějším městem je podle analytiků Lucemburk. Za ním pak následuje Bern, Helsinky a Curych, Vídeň skončila pátá. Pokud jde o světová velkoměsta, New York, který analytici použili jako referenční bod, z hlediska kvality života skončil na 47. místě. Podobně skórovaly také Londýn (38.), Madrid (43.) a Řím (52.).

Žebříček měst podle úrovně kvality života na základě výzkumu společnosti Mecer

1.Vídeň (Rakousko) 
2.Curych (Švýcarsko 
3.Auckland (Nový Zéland) 
4.Mnichov (Německo) 
5.Düsseldorf (Německo) 
5.Vancouver (Kanada) 
7.Frankfurt (Německo) 
8.Ženeva (Švýcarsko) 
9.Bern (Švýcarsko) 
9.Kodaň (Dánsko 
17.Berlín (Německo) 
69.Praha (Česká republika) 
73.Budapešť (Maďarsko)

221. Bagdád (Irák)