Itálie prodala dluhopisy, úroky byly ale nebezpečně vysoké

Milán/Londýn - Itálie dnes na kapitálových trzích prodala další státní dluhopisy, tentokrát se splatností šest měsíců a dva roky. Podařilo se sice umístit celý nabízený objem deset miliard eur (asi 257 miliard Kč), u kratší splatnosti si ale trh řekl o výnos v průměru 6,504 procenta. Ještě asi před měsícem investorům stačil za stejné papíry průměrný roční výnos 3,535 procenta.

Ještě hůř dopadla aukce dvouletých bondů v objemu dvou miliard eur (asi 51,4 miliardy korun). Průměrný výnos vzrostl dokonce na rekordních 7,814 procenta, zatímco v minulé srovnatelné aukci zhruba před měsícem průměrný výnos dosáhl 4,628 procenta. „Nacenění je příšerné,“ prohlásil stratég banky ING Padhraic Garvey. „Cíl dnešního pokusu byl udělat práci a oni ji udělali, jenže to je na tom tak to jediné pozitivní,“ dodal.

Šéf německé Bundesbanky Jens Widmann se nicméně nedomnívá, že by vysoké výnosy z dluhopisů mohly Itálii ohrozit, není podle něj třeba mluvit o „konci světa“. Líčit Itálii jako zemi na pokraji bankrotu je podle něj chybné, protože "Italové si s úroky nad sedmi procenty
nějakou dobu poradí".

Výsledek aukce státních dluhopisů přesto svědčí o tom, že nová italská vláda technokratů pod vedením premiéra Maria Montiho má před sebou těžký úkol. Bude muset přesvědčit investory, že má jasnou strategii, jak zemi vyvést z vleklé krize a snížit zadlužení.

Investory zklamala i včerejší schůzka lídrů Německa, Itálie a Francie. Německá kancléřka Angela Merkelová totiž po jednání smetla ze stolu myšlenku vytvoření jednotných evropských dluhopisů. Německo se podobně jako Francie sice staví na stranu posílení fiskální unie v Evropě, avšak to trhy nejspíš jen tak neuklidní. „Přepsání evropských smluv je vždy během na dlouhou trať a Italové potřebují v následujících třech měsících upsat dluhopisy v hodnotě přes 200 miliard eur,“ podotkl hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Itálie patří mezi nejzadluženější země eurozóny, její dluh vystoupal na 120 procent hrubého domácího produktu. Itálie s krizí intenzivně zápasí od počátku července.

Komentář Radima Dohnala (zdroj: ČT24)