Spotřeba plynu v ČR vzrostla ve čtvrtletí o 9 procent

Praha - Plynaři mají letos v Česku ma začátku roku lepší výsledky než loni. Odběry zemního plynu v prvním kvartálu vzrostly meziročně o devět procent na 3,336 miliard metrů krychlových, stále ale výrazně zaostávají za spotřebou z předchozích let. K těmto výsledkům došlo Bilanční centrum, které toky plynu sleduje. Vedle teplejší zimy jsou za nižší spotřebou i energetické úspory.

Celoroční spotřeba zemního plynu v Česku dlouhodobě klesá. Loni se na poklesu podepsala hlavně teplá zima, díky které nepotřebovaly domácnosti a podniky tolik zemního plynu na vytápění. Podobná situace se opakovala i letos, především v lednu a únoru, kdy se teploty pohybovaly podle plynařů v průměru o tři stupně Celsia nad dlouhodobým průměrem.

Za celý loňský rok se spotřeba zemního plynu v České republice snížila o 6,7 procenta na 8,644 miliardy metrů krychlových. Byl to již čtvrtý celoroční pokles v řadě.

Klesající trend spotřeby zemního plynu by se mohl obrátit díky většímu zapojení plynu v autodopravě či pro výrobu elektřiny. Výstavbu plynových elektráren připravuje například energetická skupina ČEZ, auta a autobusy na stlačený zemní plyn CNG by zase mohlo podpořit osvobození od silniční daně, které nedávno schválila Poslanecká sněmovna.

Spotřeba loni klesla skoro ve všech zemích Evropské unie. V celé sedmadvacítce se odběry snížily podle údajů organizace Europgas meziročně o 1,5 procenta.

Vývoj spotřeby zemního plynu v 1. čtvrtletí (v miliardách metrů krychlových):

rok (údaje za 1. čtvrtletí)20042005200620072008

spotřeba zemního plynu3,8963,8954,1883,0663,336

Zdroj: Bilanční centrum

mpe mol 181243 may 08