MMF bude půjčovat zemím, které jsou v krizi kvůli ostatním

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) se vyzbrojil novými protikrizovými nástroji, které mají pomoci zemím, jejichž finanční situace se kvůli krizi zhoršila. Vybrané země tak budou moci po dobu šesti měsíců čerpat flexibilní úvěr na posílení likvidity, a to až do výše 500 procent jejich přidělené kvóty. S čerpáním úvěrů jsou ale spojeny podmínky, které bude muset žadatel splňovat.

„Jednáme rychle, nové nástroje nám umožní rychleji a efektivněji využít všech výhod členství,“ poznamenala k zavedení nových nástrojů výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová. MMF ale zatím nezmiňuje žádné podrobnosti a není ani jasné, které země by mohly pomoci potenciálně využít.

Oznámení fondu přichází v době, kdy narůstají obavy z dalšího šíření dluhové krize v eurozóně. Potíže, které loni začaly v Řecku, se přes Irsko a Portugalsko šíří na větší země, jako je Itálie, Španělsko a Francie. Na tyto země teď cílí i finanční trhy, takže výnosy státních dluhopisů těchto zemí výrazně vzrostly, což prodražuje dluhovou službu. Měnový fond uvedl, že jeho nový šestiměsíční program na posílení likvidity má sloužit jako pojistka proti budoucím šokům. Určen je těm zemím, které nemají vážné finanční problémy a které se do potíží dostaly v důsledku dopadů krize v jiných zemích.

Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová na summitu eurozóny
Zdroj: ČT24

Takzvaná likvidní linka MMF, která se oficiálně jmenuje Precautionary and Liquidity Line (PLL), by mohla být využita i na dlouhodobější programy v délce 12 až 24 měsíců. Žadatel by mohl mít přístup k úvěrům ve výši až 1 000 procent přidělené kvóty. Musel by ovšem splňovat náročnější podmínky a měnový fond by si průběžně sám kontroloval plnění. Měnový fond zprovoznil i nový nástroj pro rychlé financování, který je určen pro země s ohroženou platební bilancí způsobenou vnějšími šoky.

Program by mohl pomoci zejména zemím na Blízkém východě a na severu Afriky, potýkajícími se s politickými otřesy. K financování je možné se dostat prakticky okamžitě a výše úvěru může činit až 100 procent přidělené kvóty. Zmíněné kvóty, jinak také příspěvky či abonmá, se pro každou zemi počítají zvlášť. Vychází se z velikosti ekonomiky, z objemu zahraničního obchodu a výše devizových rezerv.