Chevron nechce platit za únik ropy

Rio de Janeiro - Brazilská agentura pro životní prostředí chce, aby společnost Chevron zaplatila za únik ropy do moře poblíž Rio De Janeira. Pokuta 28 milionů dolarů se může vyšplhat až na šestinásobek, pokud se firmě nepodaří v příštích dnech uzávěr na dně oceánu úplně zapečetit.

Speciálnímu týmu z Chevronu trvalo deset dní, než vyjel k ropné nehodě. Mezitím do volného moře nedaleko hlavního města Brazílie vyteklo odhadem přes čtyři sta tisíc litrů ropy. „Podle nás je nepřípustné to, jak se Chevron chová vůči Agentuře pro regulaci těžby i brazilské vládě. Společnost posílá upravené záběry z místa nehody. Upravené video dokonce dali i osobě, která o regulaci těžby rozhoduje,“ říká Magda Chambriandová z Brazilské ropné agentury. 

Těžební společnost přitom tvrdí, že pro zastavení ropy udělala všechno. K nehodě ale nemuselo dojít. Brazilský ředitel Chevronu už přiznal, že experti při přípravách k těžbě špatně naměřili tlak v podzemním ložisku. „Snažíme se nehodu vyřešit. Už se nám podařilo zastavit únik ropy několika vrstvami cementu. S vyšetřováním nehody společně s vládou začneme ve chvíli, až se pečeť na vývodu usadí a budeme vědět, že se zdroj ropy opět neotevře,“ dodal ředitel Chevronu pro Brazílii George Buck. 

Chevron a únik ropy v Brazílii (zdroj: ČT24)

Haroldo Lima, Brazilská ropná agentura

„Zatím jsme neuvažovali o tom, že bychom Chevronu zakázali v Brazílii těžbu. V dohledné době ale rozhodneme, jestli může legálně pokračovat v těžebním projektu v oblasti podmořské pánve Campos.“ 

Ropa začala pronikat prasklinami vrtu sedmého listopadu. Brazilská ropná agentura tvrdí, že pomoc, která přišla pozdě, na to neměla dostatečné technické vybavení. Proto poškodila životní prostředí ještě víc. Podle nedávných studií jsou u brazilského pobřeží zásoby až padesáti miliard barelů ropy. Počet vrtů tak v příštích letech spíše stoupne.