Dluhopisy prodalo Španělsko s nejvyšším úrokem za 14 let

Madrid - Úrok desetiletých státních dluhopisů Španělska se přiblížil na nebezpečnou úroveň. Španělsko dnes prodalo v aukci desetileté obligace v objemu 3,6 miliardy eur (92,3 miliardy Kč) a úrok se vyšplhal na téměř sedm procent, čímž se vyšplhal nejvýše za 14 let. Hranice sedmi procent je na trhu vnímána velmi citlivě, protože po výstupu výnosů nad sedm procent byly o mezinárodní finanční pomoc nuceny požádat vlády Řecka, Irska a Portugalska. Kvůli šíření dluhové krize po eurozóně začaly krátce po poledni výrazně klesat světové ceny ropy a ropa Brent se propadla o tři dolary na barel. Propad na trhu nastartoval právě po nepříznivých aukcích španělských a francouzských státních dluhopisů. Stejně tak se podepsal na oslabení evropského akciového trhu. Západoevropské akcie začaly dnes poklesem a kolem poledne ztrácel jejich hlavní index více než jedno procento.

Průměrný výnos nových španělských obligací činí 6,975 procenta. Loni v říjnu při obdobné aukci činil 5,43 procenta a letos v červenci 5,986 procenta. Poměr nabídky k poptávce, indikátor zájmu investorů o dluhopisy, činil 1,5 a snížil se z 1,8 v říjnu.

„Výsledek byl hrozný. Nepodařilo se jim získat plnou částku a poměr nabídky k poptávce je opravdu slabý. Fiskální profily Španělska a Itálie jsou různé, ale jejich výnosy, zdá se, jsou nyní vyrovnané,“ komentoval aukci stratég firmy Lloyds Achilleas Georgolopulos. Vláda plánovala prodat obligace v objemu tří až čtyř miliard eur.

Francie dnes prodala střednědobé státní dluhopisy v objemu 6,98 miliardy eur. Náklady na úvěry v případě dvou a čtyřletých dluhopisů stouply o půl procentního bodu.

Okrajovým zemím eurozóny v tomto týdnu prudce rostou náklady na obsluhu dluhu kvůli obavám z možného bankrotu Itálie. Napětí se začíná šířit i do klíčových zemí eurozóny, jako Francie, a to navzdory tomu, že Evropská centrální banka nakupuje dluhopisy problémových zemí.

Ropa padala i díky nové hlavě italské vlády

Ropa Brent oslabila ve 13:20 SEČ o zhruba tři dolary na 108,90 dolaru za barel. Americká WTI, která po středečním tříprocentním vzestupu začala stabilně, se později přidala a oslabila o dva dolary na 100,60 dolaru za barel. Přirážka Brentu k WTI dále klesala a sestoupila až pod osm dolarů za barel z letošních maxim nad 20 dolary.

Mario Monti
Zdroj: Pier Paolo Cito/AP Photo

Ropu oslabila i vyjádření nového italského premiéra Maria Montiho. Ten řekl, že Itálie je v mimořádné situaci a že si nedokáže představit zachování Evropské unie v případě rozpadu eurozóny.

Západoevropské akcie začaly poklesem

Index FTSEurofirst 300 začal mírným poklesem a před polednem prohloubil ztrátu na 1,3 procenta. Nejvýrazněji klesaly akcie bank, jejichž index se propadal o 1,6 procenta a od počátku roku ztrácí 35 procent. Banky jsou kvůli dluhové krizi v Řecku nuceny odepisovat hodnotu jeho státních dluhopisů a trh se obává, že se jejich potíže ještě prohloubí.

Kurz eura dnes oživil z pětitýdenního minima vůči dolaru a vzhůru jej dostaly přísliby reforem nové italské vlády. Obavy z šíření dluhové krize eurozóny však trvají, a podle obchodníků tak mohou dnešní zisky brzy vyprchat. Euro kolem 16:00 SEČ posílilo o 0,4 procenta na 1,3515 USD a vymanilo se z předešlého pětitýdenního minima 1,3420 USD. Vůči jenu evropská měna zpevnila o 0,3 procenta na 104,04 JPY.

Euro dopoledne klesalo pod tlakem nepříznivých výsledků aukcí státních dluhopisů ve Španělsku a Francii, které prohloubily obavy z šíření krize. Pozornost se však poté upřela na Itálii, kde šéf nové vlády Mario Monti označil za priority reformy důchodového systému a trhu práce, boj proti daňovým únikům a změny v daňovém systému. Itálie je nyní v centru dluhové krize, protože výnosy jejích dluhopisů se nyní pohybují kolem kritické hranice sedmi procent. Evropskou měnu podpořily i příznivé ekonomické údaje ze Spojených států. Ty povzbudily chuť investorů na rizikovější aktiva, mezi něž patří i euro.