Ministerstvo chce znovu snížit daně rodinám s více dětmi

Praha – Rodinám s více dětmi se od příštího roku zřejmě opět zvýší daňové slevy. Polepšit by si mohly až o několik tisíc korun. Návrh ministerstva financí podporuje kromě vlády také část opozice. Pro ty, kdo mají jednoho potomka, se nic nezmění.

Ministerstvo chce znovu snížit daně rodinám s více dětmi (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí počítá s tím, že sleva na druhé dítě naroste o 300 korun měsíčně, na třetí a každé další dítě o 600 korun. Státní kasu to vyjde na skoro 2,5 miliardy. „Myslím si, že je to dobré opatření a motivace pro mladé rodiny, aby si trošku pomohly,“ nechal se slyšet ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Zvýšení daňových slev 2016

  • 2 děti 300 Kč/měsíc = 3 600 Kč ročně
  • 3 děti 600 Kč/měsíc = 7 200 Kč ročně

Zdroj: Ministerstvo financí

Novelu o dani z příjmu přidal resort k zákonu, který upravuje daně v oblasti mezinárodní spolupráce. I přesto, že opozice zvýšení daňových slev podporuje, má k předloze výhrady. „Musím říci, že se na přílepky dlouhodobě dívám velmi negativně, takže mně se to moc nelíbí, že se to přidá k něčemu, s čím to asi moc nesouvisí,“ říká předseda občanských demokratů Petr Fiala. „Když se podívám na situaci zejména mnoha nízkopříjmových rodin, nezdá se to příliš mnoho. Dovedu si představit i vyšší podporu, ale každá troška dobrá,“ uvažuje šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

S další podporou však kabinet počítá. V koaliční dohodě se zavázal k tomu, že slevy na dani zvýší hned třikrát. Poslední fáze by tak měla přijít v roce 2017. „Počítáme s tím, že by to mělo být o 500 na druhé dítě, na třetí a další až o 900,“ nastínil Babiš, podle kterého bude dopad do státního rozpočtu činit 3,9 miliardy. Rodiče se dvěma dětmi by si tak za dva roky mohli z daní odečíst dalších šest tisíc korun, vícečlenné rodiny dokonce víc než 10 000.

Zvýšení daňových slev 2017

  • 2 děti 500 Kč/měsíc = 6 000 Kč ročně
  • 3 děti 900 Kč/měsíc = 10 800 Kč ročně

Zdroj: Ministerstvo financí

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek považuje zvyšování slev za nezodpovědné. „Co teď ministerstvo financí předkládá, tak to vypadá, že sahá tomu dítěti do kolébky, bere tam tu výhodu a říká: Dáváme to tvým rodičům a až budeš dospělý, tak to zaplatíš,“ glosoval bývalý ministr financí. „To podle mého názoru není podpora rodin s dětmi.“

Představitelé koalice ovšem trvají na svém – rodiny s dětmi je podle nich třeba podporovat. „Vzhledem k tomu, že vychovávají budoucí daňové poplatníky, tak nepochybuji o tom, že právě oni si tuto slevu zaslouží,“ poznamenal předseda sociálnědemokratických poslanců Roman Sklenák. „Pokud zůstane porodnost 1,4 dítěte na jednu ženu, která je dnes, tak v roce 2100 nás tady může být pod sedm milionů, takže my na to nechceme rezignovat,“ dodal místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Lidem s více dětmi by se mohly snížit i odvody na důchod

Daňové slevy na děti se zvyšovaly už od ledna letošního roku o 200, respektive 300 korun (opět pouze rodinám se dvěma a více potomky). V současnosti tak sleva na druhé dítě činí 1317 korun měsíčně, na třetí a každé další dítě 1417 korun měsíčně.

Zvýhodnění pro velké rodiny chystá stát také v sociálním pojištění. Bezdětní by v budoucnu měli na důchod platit o procentní bod víc, rodiče jednoho dítěte stejně jako teď a lidé s větším počtem dětí naopak méně.

Sazba pojistného na důchodové pojištění při různém počtu dětí
Zdroj: ČT24/Podklady důchodové komise