Ceny zboží v eurozóně v říjnu stagnovaly

Brusel – V zemích se společnou evropskou měnou dosáhla v říjnu meziroční inflace tří procent. Podle zpřesněné zprávy Evropského statistického úřadu (Eurostat) o inflaci tak zůstala na stejné úrovni jako v září. Inflace v celé Evropské unii činila 3,4 procenta proti zářijovým 3,3 procenta. Loni v říjnu inflace v eurozóně byla na 1,9 procenta a v EU 2,3 procenta.

„Myslím, že moc se od začátku listopadu nezměnilo. Už víme, že inflace zůstane vysoká do konce roku a sníží se v roce 2012 kvůli slabšímu růstu,“ přiblížil Carsten Brzeski z ING. Životní náklady lidí rostly v říjnu hlavně kvůli stoupajícím cenám ropy. Komplikovaly tak i snahy Evropské centrální banky (ECB) řešit stagnaci evropské ekonomiky. ECB by chtěla mít inflaci pod hranicí dvou procent.

Statistici zaznamenali nejvyšší inflaci v říjnu v Británii (pět procent) a v Estonsku (4,7 procenta), nejnižší naopak ve Švédsku (1,1 procenta) a v Irsku (1,5 procenta). V Česku podle Eurostatu dosáhla 2,6 procenta.

Meziroční míra inflace v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat

Podle řady ekonomů zopakuje nový šéf ECB Mario Draghi listopadové snížení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta ještě v prosinci. Cílem by mělo být posílení ekonomiky. „Pokud se podíváte na fakt, že ECB snížila v listopadu sazby, tak myslím, že to neznamená, že nezastaví snižování v prosinci,“ doplnil Brzeski.