Cesta do Chorvatska přes Maďarsko zrychlí – ale také zdraží

Už za několik dní odstartuje turistická sezóna a statisíce Čechů opět vyrazí do zahraničí, přičemž mezi nejoblíbenější destinace patří Chorvatsko, kam se stále mnoho Čechů vydává autem. Léta tisíce Čechů jezdí autem do Chorvatska přes Maďarsko, hlavně kvůli nižším poplatkům. Letos už to ale tak výhodné nebude, řidiči mohou sice počítat s novými dálničními úseky, ale s nimi přibudou i poplatky.

Trasa přes Maďarsko je pro Čechy léta zažitá. Teď tam hlavně jezdí ti, co nespěchají k moři a zastaví se třeba na jeden den v některém z lázeňských měst. Řada řidičů se ale snaží přejezdem přes Maďarsko vyhnout Slovinsku a ušetřit na dálničních poplatcích.

Trasa přes Maďarsko a tady jedna z tradičních, stejně jako přes Rakousko a Slovinsko. Na dálničních poplatcích je rozdíl 568 korun, nepatrně nižší spotřeba je podle zjištění ÚAMK i u nafty a benzínu.

Na maďarských hranicích si ale teď každý musí koupit doklad o zaplacení dálničních poplatků, desetidenní vyjde v přepočtu na 350 korun. „Pokud nemáte dálniční známku pokuta 100 euro, pokud jede rychleji, od 150 do 800 euro dle závažnosti přestupku,“ upřesnil mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Cesta do Chorvatska přes Maďarsko zrychlí – ale také zdraží (zdroj: ČT24)

Nové dálniční úseky se ale dají objet. Vyhnout se hned tomu prvnímu je nutné už na Slovensku u obce Jarovce, úsek je dlouhý jen 20 kilometrů. Dále cesta po Maďarsku pokračuje po běžných silnicích, což si vyžaduje velkou trpělivost, hlavně kvůli desítkám kamionů. Před městem Sombately přibyla další část nově postaveného a otevřeného dálničního úseku, opět jde jen o 20 kilometrů. Celý průjezd Maďarskem i s novými úseky zabere téměř pět hodin.

V Chorvatsku se mýto platí hotově nebo pomocí elektronické krabičky. Kdo ji používá, ušetří, u výjezdů mýtných bran se navíc řidič vždy dozví, kolik zaplatil a kolik kreditu mu ještě zbývá. „Mýto zůstalo na loňských cenách, takže ke zdražení nedošlo,“ upřesnil Vomáčka. 

Krabička zlevní cestu po chorvatských dálnicích
Zdroj: ČT24

Důležité je mít v případě poruchy auta nebo nehody kvalitní pojištění, po nástupu do auta se připoutat, nejezdit rychle a neřídit opilý nebo pod vlivem drog. Kdo to v Chorvatsku poruší, musí počítat s tvrdou sankcí. „Při překročení rychlosti o 10 km/h je pokuta do 300 kun, maximální sankce je od 5000 do 15 000 kun,“ upřesnil Sinsa Mihanovic z Policie Omiš. Pokuty je lepší platit na místě.

Limity u rychlosti a alkoholu nesmí překročit hlavně šoféři do 24 let, kteří mají řidičský průkaz méně než dva roky. U alkoholu platí tolerance 0,5 promile, ale i ta se striktně kontroluje. Mladý řidič, profesionál řidič, taxikář, řidič zdravotnické služby musí mít při kontrole nulu.