Kancelář prezidenta opraví přehradu, parlament navýší platy

Kancelář prezidenta republiky, Poslanecká sněmovna i Senát zřejmě dostanou v příštím roce ze státního rozpočtu víc peněz. Podle návrhu, který v úterý schválil sněmovní rozpočtový výbor, by si měla prezidentská kancelář konkrétně polepšit o 68 milionů, sněmovna o 87 milionů a Senát o 47 milionů. Finance půjdou třeba na platy politiků nebo opravy staveb.

Kancelář prezidenta opraví přehradu, Parlament navýší platy (zdroj: ČT24)

Pražský hrad che například investovat více než 100 milionů do přehrady Klíčava, která se nachází v Lánské oboře. Podle kancléře prezidenta je zásah nevyhnutelný. „Opravdu hrozí průšvih, dochází tam k erozi a sesuvu svahů do přehrady, která je zásobárnou vody minimálně pro Kladno,“ sdělil Vratislav Mynář. Opravovat se bude i na Hradě, třeba několik domů v areálu Nejvyššího purkrabství. Celkově by měly rekonstrukce vyjít na 39 milionů.

Peníze navíc pro sněmovnu a Senát zase půjdou na platy politiků. Podle zákona schváleného loni v prosinci se jim totiž od ledna 2016 znovu zvýší. Řadový poslanec si polepší o 4300 korun měsíčně (na 65 700 korun), ministr o 8100 korun (na 125 200 korun).

Desítky milionů korun nicméně horní komora příští rok utratí za průběžné opravy Valdštejnského paláce; dalších pět milionů vydá na údržbu Valdštejnské zahrady. „Výdaje na správu a údržbu a provozní výdaje za tyto budovy tvoří asi třetinu celého rozpočtu,“ uvedla mluvčí Senátu Eva Davidová.

Návrhy výdajů kapitol pro rok 2016 (mil. Kč)

  • Kancelář prezidenta republiky 389,5 ↗ 457,9
  • Poslanecká sněmovna 1071,6 ↗ 1158,8
  • Senát  521,3 ↗ 568,1
  • Ústavní soud 179,9 ↗ 186,8
  • Nejvyšší kontrolní úřad 518,2 ↗ 519,5
  • Kancelář veřejného ochránce práv 112,3 ↘ 100,9

(u Senátu, Ústavního soudu a Nejvyššího kontrolního úřadu výbor jednání přerušil, vrátí se k nim 10. června)

Rovněž Ústavní soud se chystá na opravy svého památkově chráněného sídla v budově bývalé Zemské sněmovny v Brně. Podle místopředsedkyně Milady Tomkové by se měly renovace dočkat hlavně sklepení a fasády.

Jako jediný by měl příští rok zhruba o desetinu klesnout rozpočet kanceláře ombudsmana. Kancelář veřejného ochránce práv totiž bude čerpat peníze, které ušetřila v minulých letech.

Poslanecká sněmovna pak bude řešit, co s archivem bývalého Federálního shromáždění, který se nyní nachází ve skladu v pražské Hostivaři. Národní knihovna podle sněmovního kancléře Petra Kynštetra smlouvu vypověděla; nyní se jedná o jejím prodloužení. Podle předběžné dohody s Nejvyšším kontrolním úřadem by však mohl být archiv umístěn v novém sídle, které úřad právě hledá (v současnosti sídlí v pronajaté budově).

Doporučením rozpočtového výboru se vláda musí při sestavování rozpočtu řídit. Kolik která kapitola dostane, bude jasné nejpozději v září, kdy má Sobotkův kabinet poslancům návrh zákona o státním rozpočtu předložit.