Dálniční známky i mýtné podraží, rozhodla vláda

Praha - Vláda schválila zdražení dálničních známek. Od příštího roku se cena ročního kuponu zvedne o 300 korun, a nově tak budou stát 1 500 korun. A o čtvrtinu porostou také sazby mýtného pro auta, která nesplňují ekologické požadavky skupiny Euro 5. Návrh na vládu přinesl ministr dopravy s jednoduchým vysvětlením: jeho resort potřebuje peníze. Zdražení kritizuje opozice a nelíbí se ani řidičům.

„Musíme hledat jisté cesty a varianty, abychom dostáli jednotlivým údržbám a opravám, které musíme zajistit,“ vysvětlil nutnost zdražení dálničních známek ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Zdražení dálničních známek přinese do kasy jeho rezortu zhruba 750 milionů korun. Vyšší sazby mýtného by pak měly vynést dalších 1,3 miliardy korun.

Premiér Petr Nečas (ODS) k tomu po jednání vlády podotkl, že zvyšování mýtného si vyžádala mimo jiné postupující obnova vozového parku. „Auta se postupně přesouvají do nižších emisních tříd, které mají nižší sazby, což vede ke snižování výnosů z mýta,“ upozornil premiér.

Hledání peněz na opravy silnic v kapsách řidičů kritizuje opozice, někteří odborníci i sami řidiči. „Mělo by se hledat řešení mimo zdražování. Řidiči už platí tolik a tolik různých věcí, že zdražování není to správnou cestou,“ podotkl mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)

Náplast pro dopravce: Množstevní slevy na mýtném

Alespoň nákladním dopravcům plánuje ministerstvo dopravy i přes plánované zdražení mýtného také ulehčit. Jako kompenzace mají být zavedeny množstevní slevy na mýtném, což je praxe obvyklá hned v několika zemích Evropské unie. Zákon, který dává slevy podle počtu najetých kilometrů, musí schválit parlament do konce roku. Z výnosů z mýtného slevy ukousnou podle propočtů ministerstva dopravy zhruba 300 milionů korun.

I přes vládní opatření ale budou fondu dopravní infrastruktury chybět peníze. Z požadovaných devíti miliard korun totiž od ministerstva financí získal jen čtyři. A tak bude muset některé plánované silniční stavby resort odpískat.