Důchodový systém posílí dividendy, rozhodli poslanci

Praha - Sněmovna schválila zákon, který umožní zapojit příjmy státu z privatizace a z dividend státem ovládaných firem do důchodového systému. Jde o novelu zákona o zrušení někdejšího Fondu národního majetku, kterou sněmovně předložil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a poslanec ODS Marek Benda. Nyní dostane předlohu k posouzení Senát. Zákon má nabýt účinnosti dnem vyhlášení.

Návrh měl současně za účel odebrat vládě možnost rozhodovat o tom, že tyto peníze, uložené na zvláštním privatizačním účtu, může použít i na některé jiné účely. Dosud jí zákon umožňuje takto přesouvat peníze například do fondu dopravy, fondu bydlení, Státního fondu životního prostředí nebo například „na podporu záchrany klenotů naší národní identity“.

VV znovu šly proti zbytku koalice

Poslanci dnes nicméně přijali pozměňovací návrh poslance vládních VV Michala Babáka, který zachová možnost vládě používat peníze i na dotace do fondů dopravy a bydlení. Ministr Kalousek však prohlásil, že pro tento návrh bude hlasovat „s hlubokým odporem“, protože, jak se prý dozvěděl, je schválení tohoto návrhu podmínkou pro to, aby VV podpořily zákon jako celek.

Kalousek vysvětloval, že Babákův návrh jde nejen proti programovému prohlášení současné vlády, ale i proti závazkům minulých vlád. Tyto vlády podle Kalouska prohlásily, že přestanou fondy dopravy a bydlení dotovat nejpozději do roku 2009.

Důchodový systém by mělo podpořit i zvýšení DPH

Důchodový systém má vedle dnešní novely posílit zejména zvýšení dolní desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty příští rok na 14 procent, které má státu navíc vynést víc než 20 miliard korun. Také u této položky Kalousek ujišťuje, že půjde výlučně na důchody. Stávající státní důchodový pilíř už nyní totiž vykazuje mnohamiliardový deficit, navíc ho ještě v dalších letech nabourá důchodová reforma. Ta umožní občanům vyvést 3 procenta ze svého sociálního pojištění na individuální důchodové účty, které se stanou druhým pilířem českého důchodového systému.