Evropská auta si brzy zavolají hasiče sama

Štrasburk – Každé auto bude vybaveno systémem nouzového volání, rozhodl dnes Evropský parlament. Nejpozději do března 2018 musí být ve všech nových typech vozů zabudovaný systém eCall, který napojuje auta na linku tísňového volání 112. Europoslanci jsou přesvědčeni, že novinka umožní rychleji a efektivněji zachraňovat životy lidí při nehodách a povede ke snížení nákladů.

Zařízení automaticky upozorní záchranáře, hasiče a policisty na vážnou dopravní nehodu. Záchranné složky budou tak podle europoslanců moci rychleji rozhodnout o efektivním způsobu zásahu a předejít zbytečným průtahům. Zavedení systému je podle zpravodajky návrhu Olgy Sehnalové důležitým krokem ke snížení úmrtnosti na silnicích a závažnosti zranění při nehodách. „ECall coby veřejná služba, která bude všem občanům poskytována zdarma bez ohledu na typ či pořizovací cenu vozu, k naplnění tohoto cíle přispěje,“ uvedla česká sociálnědemokratická europoslankyně. V roce 2014 zemřelo při dopravních nehodách v EU 25 700 obětí, nový systém by měl jejich počet snížit až o 10 procent ročně.

Od jara 2018 budou tedy nová auta už povinně vybavena systémem nouzového volání, v té době by pak měla Evropská komise začít s vypracováním hodnotící zprávy, která by řešila, zda by se měl systém eCall rozšířit i na jiná vozidla, jako jsou autobusy, autokary a těžká nákladní vozidla.

Systém eCall
Zdroj: ČT24/ADAC

Kritici systému vyčítají, že podle nich povede k omezení soukromí řidičů, neboť bude možné snadno dohledat pohyb jejich vozidel. Toto riziko však bude podle zastánců návrhu minimalizováno tím, že systém bude aktivní pouze v případech nouze - jakmile dojde k nehodě, pošle záchranářům pouze základní informace, jako je typ vozidla, typ používaného paliva, čas nehody, přesná poloha vozidla a počet cestujících.

Tyto informace pak nesmějí pokračovat dál ke třetí straně bez předchozího výslovného souhlasu dotčené osoby. Výrobci navíc musí zajistit, aby bylo možné takto nashromážděné údaje úplně a trvale smazat.

Dnes schválená pravidla stanoví povinnosti výrobců automobilů. Pravidla týkající se infrastruktury, kterou musí všechny členské státy EU do 1. října 2017 za účelem využití systému eCall zabezpečit, vstoupila v platnost na konci června 2014.