Letní dovolená v zahraničí může podražit až o 15 procent

Praha – Letošní letní dovolené můžou oproti loňsku podražit až o 15 procent. Ceny tlačí nahoru kolísání kurzu. Nejvíc to pocítí turisté, kteří navštíví destinace jako Egypt, Thajsko nebo Spojené arabské emiráty.

Letní dovolená v zahraničí může podražit až o 15 procent (zdroj: ČT24)

Růst cen letních dovolených nejvíce poznají turisti v zemích, kde cestovní kanceláře platí americkým dolarem. Ten v posledních týdnech proti české koruně výrazně posílil – za jeden dolar se dokonce platilo i 26 korun. Cestovky proto budou muset upravit ceny.

„V tuto chvíli odhadujeme, že rozdíl oproti nákupu, kdy jsme ceny kalkulovali, bude mezi 10 a 15 procenty. To samozřejmě musíme do cen promítnout,“ říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Nižší cenu letní dovolené tak mají garantovanou pouze ti, kteří si zájezd koupili už v zimě jako tzv. first minute. „Sleva se pohybuje až kolem 20 procent oproti ceníkovým cenám,“ uvedl mluvčí EXIMtours Stanislav Zíma.

Právě o první nabídku zájezdů byl letos podle cestovních kanceláří extrémní zájem. Ve first-minute předprodeji koupili Češi asi 35 procent všech zájezdů při průměrné ceně 15 700 korun. Ve srovnání s loňskem za ně utratili o desetinu víc. A nejoblíbenější destinace? U leteckých zájezdů jednoznačně vede Řecko, Turecko a Španělsko.

Které destinace vedou mezi tzv. first-minute zájezdy?
Zdroj: ČT24

Ještě do poloviny tohoto týdne se ke skokanům mezi first-minute zájezdy řadilo také Tunisko. Kvůli středečnímu teroristickému útoku v Tunisu se ale obliba této země možná sníží. „Ozývají se nám první klienti a ptají se, jak to bude s jejich zájezdem. K dnešnímu dni zatím žádná cestovní kancelář svůj zájezd nezrušila, ale některé avizovaly, že umožní přerezervovat zájezd na jiný termín,“ sdělila mluvčí Dovolená.cz Radka Šťávová.

Naopak vzrostl zájem Čechů o dovolenou ve Spojených arabských emirátech, které zrušily vízovou povinnost pro tuzemské turisty. Ti tak ušetří 1700 korun.