Slovenský e-government: Objevují se první komplikace

Bratislava - Slovensko chce být lídrem v zavádění elektronické státní správy. Lidé i podnikatelé mají už brzy jednat s úřady jen přes počítače. Odpadnou fronty a náklady, třeba za poštovné. Podle odborníků ale plán neřeší detaily, které můžou elektronizaci výrazně prodražit.

Přetížené státní správě se má už od srpna ulevit, navíc komunikace s ní bude podstatně rychlejší. Na slovenských úřadech mají odpadnout fronty i mnohé z poplatků. Jenže modernizace nemusí přinést jen pozitiva.

Jako první se ozývají banky. Na Slovensku totiž dnes probíhá zhruba milion exekucí a exekutoři posílají denně bankám tisíce příkazů na obstavení účtů. Mnoho z nich se přitom obrátí na finanční ústavy, aniž by věděli, zda exekuovaný u nich skutečně má uloženy peníze. Naprostá většina příkazů je tak zbytečná. Jednotný formulář, který by dokázal vyhodnotit počítač, neexistuje. Každý dokument tak musí zpracovat zaměstnanci bank. Podle zákona hned v den přijetí.

Zahltí slovenské banky příkazy exekutorů?

Dnes exekutory brzdí náklady na poštovné. Za pět měsíců ale budou moci příkazy posílat zdarma do datových schránek. Analytici se proto bojí, že jich pak rozešlou v extrémních případech i statisíce denně. Při nutnosti fyzického zpracování s tím budou mít banky obrovské náklady, které pak nejspíš přenesou na klienty. 

Elektronická státní správa na Slovensku (zdroj: ČT24)

Odborník na elektronizaci státní správy Tomáš Martinák z firmy Softec ale namítá, že pokud by přišly v počítačově čitelné formě, ani větší objemy příkazů by banky nezahltily. A ty by je dokázaly svými systémy zpracovat. Ministerstvo spravedlnosti tak s exekutory stále ještě vyjednává, jestli nové formuláře vůbec zavede.

Problém s velkým množstvím obtížně zpracovatelných dokumentů přitom nehrozí jen bankám, ale i samotným úřadům. Plánované ulehčení tak může zaměstnancům státní správy v důsledku přinést ještě více práce.