Pod elektronickou evidencí tržeb se kýve koaliční židle

Praha – Před hlasováním o elektronické evidenci tržeb chceme studii, která přesně zhodnotí dopady této normy, prohlásili dnes vládní lidovci. Zákon ale prý blokovat nechtějí. Na to zareagoval šéf rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD), podle kterého by měla KDU-ČSL respektovat koaliční smlouvu. Na druhou stranu i Votava prohlásil, že ministerstvo financí pod vedením Andreje Babiše (ANO) přípravu systému podcenilo.

Téma zavedení elektronické evidence tržeb dnes otevřeli lidovci, kteří chtějí vědět, jak se plánované změny odrazí v jednotlivých odvětvích a jaké by měly být případné kompenzace pro podnikatele.

Podle ministra zemědělství a místopředsedy strany Mariana Jurečky ale KDU-ČSL návrh zákona nechce blokovat. „Nemůžeme tady přistupovat k tomu v nějakém principu: Prostě to uděláme a ono to nějak dopadne. Chceme kvalitní dopadovou studii,“ uvedl Jurečka. Až podle výsledků studie by se pak měla nová pravidla zavést, a to s případnými daňovými kompenzacemi, míní Jurečka. Dodal, že lidovci nechtějí „být za potížistu“, je prý ale potřeba nastolit pořádek a spravedlnost.

„On podepsal koaliční smlouvu, tak samozřejmě by to měl také respektovat,“ reagoval dnes na slova Jurečky Votava. „Já obavy o spuštění elektronické evidence tržeb sdílím. Z těchto důvodů, že se podcenila legislativa, podcenila se příprava na spuštění tohoto systému,“ dodal a podotkl, že zaznamenal Babišovo vyjádření o tom, že by se zavedení systému, který je jednou z vlajkových lodí koalice, mohlo odložit na duben nebo dokonce červenec příštího roku. Podle původního plánu se ale měla evidence rozjet od ledna 2016.

Ministerstvo financí počítá s tím, že by se elektronická evidence tržeb týkala až 600 tisíc obchodníků, restauratérů, hoteliérů, řemeslníků či poskytovatelů služeb. Od ledna by ji měly mít restaurace a hotely. Od dubna by se do systému připojily maloobchodní a velkoobchodní společnosti. Od července by měly tržby hlásit i fyzické osoby, které provozují restauraci, hotel nebo prodejnu.

ČTĚTE: Restauracím by se měla snížit DPH na 15 procent

Ministerstvo financí si od on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, a to hlavně DPH. Autoři návrhu věří, že by se prostředí „narovnalo“. Poctiví podnikatelé z různých oborů totiž podle nich nejsou schopni konkurovat těm, kteří řádně neplatí daně. Babiš očekává, že by se na daních mohlo vybrat o 12 miliard korun víc. Zvažuje také snížení DPH restauracím na 15 procent. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale uvedl, že jeho strana takový návrh nepodpoří, dokud nebude znát podobu státního rozpočtu na příští rok. Instituce mohly podávat k předloze připomínky. Ty se nyní budou vypořádávat.