Apple láká na chytré hodinky a nejtenčí laptop. Prodeje odstartují už v dubnu

San Francisco - Americká technologická společnost Apple představila tenčí a lehčí verzi svých notebooků MacBook a dlouho očekávané chytré hodinky Apple Watch. Ty kromě jiného umí telefonovat, hlídat zdravotní stav uživatele nebo fungují jako platební karta.

Jak oznámil generální ředitel Applu Tim Cook, pomocí hodinek bude možné telefonovat, protože mají vestavěný reproduktor a mikrofon, číst e-maily, ovládat přehrávání hudby, spravovat fotografie na Instagramu, sledovat svůj sportovní výkon, platit za potraviny či otevírat dveře hotelových pokojů. Baterie hodinek má mít výdrž v průměru 18 hodin. Chytré hodinky jsou prvním novým produktem firmy za pět let a první produkt, na kterém se nepodílel Steve Jobs. 

Tim Cook představuje chytré hodinky Apple Watch
Zdroj: ČTK/AP/Justin Sullivan

Cena menšího modelu hodinek bude začínat na 349 USD (8800 Kč). U standardní verze bude cena 549 USD a luxusní verze „Edition“ bude od 10.000 USD, dodal Cook. Různé verze budou z různých materiálů a verze Edition bude z 18karátového zlata. 

Předběžné objednávky začne firma přijímat 10. dubna, prodávat se mají od 24. dubna v obchodech v USA, Číně, Japonsku a dalších šesti zemích. 

Analytici pozorně hodinky od Applu sledují. Zajímá je hlavně, zda pomohou trhu s chytrými hodinkami, který zatím stagnuje a zda Apple díky nim dále rozšíří své výsadní postavení v mobilních zařízeních. Trhu s nositelnou elektronikou prozatím totiž kralovala konkurenční společnost Samsung.

V roce 2010 Apple představil svůj iPad, který okamžitě získal obrovskou popularitu a otřásl trhem s tradičními osobními počítači. Analytici přitom předpovídají odvětví nositelné elektroniky zářnou budoucnost. Do roku 2020 trh podle nich vzroste desetinásobně na 100 miliónů zařízení.

Nový laptop je ještě tenčí

Nový MacBook
Zdroj: Eric Risberg/ČTK/AP

Nový MacBook je zatím nejtenčí laptop, jaký kdy Apple vyrobil. Proti jedenáctipalcovému MacBooku Air je tenčí o 24 procent, jeho tloušťka jen o pár milimetrů přesahuje jeden centimetr. Rozměrem se tedy přibližuje počítačovým tabletům. Hmotnost se podařilo srazit pod jeden kilogram (900 gramů), displej má úhlopříčku 12 palců a nabízí rozlišení 2304 x 1440 obrazových bodů. Cena zařízení s úložištěm 256 gigabytů bude ve Spojených státech začínat na 1299 dolarech (zhruba 32.600 Kč). Za 1599 dolarů bude možné koupit laptop s rychlejším procesorem a úložištěm o dvojnásobné kapacitě.    

Dodávky nového zařízení, z jehož názvu Apple vypustil slovo Air, začnou už 10. dubna.