Podnikání jako nouzová cesta, ženy po mateřské ztěžka shání práci

Ženy po mateřské dovolené to mají z evropských zemí nejhorší v Česku, když se snaží vrátit do práce. Uvedla to Evropská komise. V původním zaměstnání buď o ně vůbec nemají zájem, nebo se musí spokojit s horší pozicí na kratší dobu. Za růstem počtu podnikatelek tak může stát právě to, že české matky nemají jinou možnost, jak pracovat.

Matky v České republice mají na trhu práce těžkou pozici. Podle dat Sociologického ústavu téměř třetina pracujících matek s dítětem do šesti let má jen termínovaný úvazek nebo pracuje načerno. Když jsou děti starší, je jich stále čtvrtina. „Rozdíl v zaměstnanosti bezdětných žen a žen s malými dětmi je obrovský,“ uvedla ředitelka Gender Studies Helena Skálová.

Neútěšný stav doplněný o nedávnou ekonomickou krizi může být faktorem, který stojí za tím, že přibylo podnikatelek ve věkové kategorii 35 až 39 let. Počet žen vlastnících živnostenský list tu vzrostl o osmdesát procent. Záměrem může být seberealizace, podle Radky Dudové ze Sociologického ústavu AV ČR to ale bývá spíš proto, že nemají jinou možnost. Zdánlivě podnikání přináší flexibilitu, ale nakonec končí krachem, protože úspěšné byznys si žádá hodně času.

Vliv na šanci získat dobrou práci má i doba strávená na mateřské dovolené. Čím delší je, tím obtížněji se vrací. Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí uvedl, že nejčastěji si rodiče vybírají délku mateřské do tří let věku dítěte. „Což je proto, že od tří let je možnost umístit dítě do mateřské školy,“ uvedl mluvčí Petr Habáň. Ženy tak nemají jinou možnost, pokud si nemohou zajistit náhradní hlídání. Před třetím rokem dítě do mateřské školky nedostanou a i posléze s tím mohou být problémy.

Graf zaměstnání žen s dětmi do 6 let
Zdroj: ČT24

Přivýdělky při mateřské, pohovory s předstihem

Třeba Jana Míčková se snažila ke své situaci přistoupit aktivně. Když měla první dítě, nastoupila zpět do práce hned po roce od porodu. Zaměstnána byla na poloviční úvazek. Tehdy jí to ale vyhovovalo časově i finančně. „Pracovala jsem tři roky a pak jsem šla znovu na mateřskou,“ popsala Míčková. Po druhém dítěti brzy následovalo i třetí.

Než by čekala do skončení současné mateřské dovolené, začala se po zaměstnání poohlížet s půlročním předstihem. V lednu už absolvovala první pohovor. Dřív však začala Míčková hledat práci i z jiného důvodu. „Abych vůbec zjistila, jestli na to ještě mám a jestli jsem doma nezhloupla,“ uvedla.

Do doby, než místo získá, si musí vydělávat i jinak, i když jenom nárazově. „Přes týden hlídám děti a víkendu chodím do trafiky na brigády. Příjem potřebujeme, protože potřebujeme zaplatit dětem různý kroužky,“ vysvětluje Míčková. Zajistit vyrovnanou finanční situaci je pro rodiny důležité, není to ale lehké během mateřské ani po ní, zvlášť když ve školkách není dostatek míst. Za odpovídající práci a přístup k ní dnes vystoupila na happeningu k nedělnímu mezinárodnímu dni žen i Česká ženská lobby. Ta připomněla i mizivé procento českých žen, které v českém prostředí dosáhly na manažerské pozice.

Události ČT: Ženy po mateřské na pracovním trhu (zdroj: ČT24)