Česko porušilo evropské právo. Ve hře jsou miliardy za povolenky

Lucemburk – Až 7,5 miliardy korun možná bude muset vrátit Česká republika energetickým firmám. Soudní dvůr Evropské unie dnes totiž rozhodl, že česká daň na bezplatné emisní povolenky mezi lety 2011 a 2012 platila pro více než deset procent z celkového počtu povolenek, což je v rozporu s evropským právem. Evropský soud to napsal v tiskové zprávě ke svému dnešnímu rozhodnutí. Na kolegy v Lucembursku se obrátil český Nejvyšší správní soud v souvislosti se stížností společnosti Ško-Energo, která je dodavatelem energií pro mladoboleslavskou Škodu Auto.

Směrnice, která upravuje obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, stanovila v letech 2008 až 2012 pro všechny státy EU, že mají přidělovat 90 procent povolenek zdarma. Česko ale mezi lety 2011 a 2012 na tyto povolenky uvalilo darovací daň, jež dosahovala výše 32 procent. Stát tak v roce 2011 vybral celkem 4,8 miliardy korun, o rok později 2,7 miliardy. Peníze následně posloužily k částečnému pokrytí podpory pro provozovatele solárních elektráren. Jak v ČT upozornil analytik poradenské společnosti ENA Jiří Gavor, Česko v tom není samo, podobný případ se stal i ve Španělsku. 

V loňském roce zažádalo několik velkých firem o navrácení této daně. Mezi nimi i energetická společnost ČEZ nebo teplárenský Alpiq. Firma Ško-Energo se se stížností obrátila přímo na soud. U pražského krajského soudu uspěla, následovala ale kasační stížnost ze strany státu. Nejvyšší správní soud pak požádal o posouzení právě Soudní dvůr EU.

Emisní povolenky zavedla Evropská unie v rámci snahy o omezení emisí oxidu uhličitého (CO2). Jedna povolenka opravňuje k vypuštění jedné tuny CO2 do ovzduší, firmy musejí povolenky nakupovat na trhu. V současné době se intenzivně diskutuje o reformě celého systému označovaného jako ETS.

Evropský soud ve svém dnešním vyjádření zdůraznil, že samotná směrnice s desetiprocentní hranicí pro přidělování povolenek brání nejen přímému stanovení ceny, ale také případnému následnému výběru poplatků za přidělení. „Sporná daň vybíraná v návaznosti na přidělení povolenek tedy není slučitelná se směrnicí, pokud tuto hranici nerespektuje,“ uvedl evropský soud. Daň, kterou zavedl český stát, podle něj není zdůvodnitelná ani snahou získat dodatečné prostředky ve prospěch výrobců zelené energie, protože takový cíl směrnice nesleduje.

  • Nejvyšší správní soud nyní bude muset v případě stížnosti Ško-Energo rozhodnout v souladu s tímto vyjádřením svých evropských kolegů.

„Je to nepříjemné z fiskálního hlediska. Vítězem jsou energetické firmy, které získají nečekaně dost významné prostředky a hlavní výherce bude ČEZ, protože z toho objemu 7,5 miliardy mu připadne více než 5 miliard,“ doplňuje Gavor. Vyloučena není ani možnost, že stát bude muset firmám vrátit původní částku i s úroky. 

Soudní dvůr EU ale také upozornil, že cílem směrnice je ochrana některých výrobních odvětví před ztrátou konkurenceschopnosti v důsledku zřízení trhu s povolenkami. Proto by omezení povolenek poskytovaných za úplatu na desetinu mělo být počítáno pro každé dotčené odvětví, a ne z celkového počtu vydaných povolenek.

  • Milan Urban (ČSSD), poslanec hospodářského výboru, v Událostech ČT: „Ve své podstatě tyto daně zaplatili lidé v cenách energií… Pokud to bude muset stát zaplatit, tak by to určitě neměl dát těm firmám na dřevo, ale o tu částku by se zase měla snížit cena elektrické energie.“