Nečas chce měnit zákoník práce

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas chystá velkou reformu sociálního systému. Výrazně chce změnit například zákoník práce. Nová úprava má zaměstnavatelům i zaměstnancům přinést mnohem větší volnost při uzavírání smluv. Pokud například dostane zaměstnanec nabídku na jinou dobře placenou práci a zaměstnavatel ho nebude chtít pustit, bude se moci ze smlouvy vykoupit, napsal dnes server iHNed.cz.

Ministr navrhuje i zkrácení dvouměsíční výpovědní lhůty. „Chceme přejít od dnešního modelu, kdy je dvouměsíční výpovědní lhůta a tříměsíční odstupné, k měsíční výpovědní lhůtě a čtyřměsíčnímu odstupnému,“ cituje server Nečase. Kromě toho Nečas plánuje o několik měsíců prodloužit dnešní tříměsíční zkušební dobu, po níž má zaměstnanec nárok na smlouvu na dobu neurčitou.

Zpřísnit by se měl také postup státu vůči lidem, kteří se vyhýbají práci. „Dnes můžou nezaměstnaní odmítnout rekvalifikaci nebo třeba jednorázovou práci, jako třeba nabídku na dvouměsíční uklízení sněhu. To už nebude možné. Kdo to odmítne, přijde o sociální dávky,“ navrhuje Nečas.

Lidé, kteří se dlouhodobě vyhýbají práci, také už nebudou po určité době bez práce pobírat peníze, ale poukázky na základní potraviny, oblečení a podobně. Nečas chystá i to, že by se podpora v nezaměstnanosti s přibývajícím časem, kdy má člověk nárok na dávky, postupně snižovala.

Prezident Václav Klaus dnes podepsal zatím poslední novelu zákoníku práce, která má napomoci liberalizaci pracovního trhu a odstranit nejasnosti a nepřesnosti platné úpravy. Novela, která vychází z dohody vlády se zástupci zaměstnavatelů i zaměstnanců, se vyhýbá paragrafům, které jsou předmětem politických sporů i dvou stížností u Ústavního soudu. Většina ustanovení je proto technického rázu. Novela začne platit počátkem příštího roku.