Příjmy ze zemědělství loni v ČR rostly téměř nejvíc z celé EU

Brusel - Reálné příjmy ze zemědělství v přepočtu na jednoho pracovníka se loni v České republice podle odhadů Evropského statistického úřadu (Eurostat) zvýšily zhruba o pětinu. ČR tak v tomto ohledu mezi 27 státy EU připadá druhé místo hned po Litvě, kde vzrostly o téměř 60 procent.

Průměrný růst za celou „sedmadvacítku“ dosáhl 4,7 procenta. Slovensku na pomyslném žebříčku připadlo díky navýšení o 8,9 procenta 11. místo. Největší propad v porovnání s rokem 2006 naopak zaznamenaly podle odhadů Eurostatu dva nováčci EU: Bulharsko (- 18,6 procenta) a Rumunsko (-16,1 procenta).

Reálné příjmy ze zemědělství zahrnují příjmy vytvořené zemědělskými činnostmi a takovými nezemědělskými činnostmi, které od těch prvních nelze oddělit. Nejde však o celkové příjmy zemědělsky hospodařících subjektů, neboť nepokrývají příjmy z jiných zdrojů, tedy například zisky z nemovitostí, platy či sociální výhody.

Celková zemědělská produkce pak v EU v loňském roce vzrostla o 4,6 procenta, ukázaly údaje evropských statistiků, které jsou dostupné na webových stránkách Eurostatu.