EU se na nižší DPH u bydlení v ČR nedohodla

Brusel - Ministři financí Evropské unie se v Bruselu podle očekávání nedohodli na prodloužení výjimky na nižší sazbu DPH u bydlení v České republice. Výjimka vyprší na konci letošního roku. Pokud nakonec nebude prodloužena, sazba DPH by u luxusnějšího bydlení vzrostla ze současných pěti procent na 19 procent. Pokud by se ministři dohodli, sazba by u všech bytů a domů narostla i tak, ale jen z pěti na devět procent, jak s tím počítá reforma veřejných financí.

Zdražení z pěti na 19 procent by se v případě vypršení výjimky netýkalo veškerého bydlení. Snížená sazba (z pěti na devět procent po Novém roce) by pak nadále platila u takzvaného sociálního bydlení, které předpokládá nejvýše 350 metrů čtverečních podlahové plochy u domů a nejvýše 120 metrů čtverečních u bytů. Tyto kategorie zahrnují většinu nových bytů a domů. Zdražily by tak hlavně luxusní byty a domy s velkou obytnou plochou, některé až o miliony korun.

Za výsledkem dnešního jednání stojí především námitky Německa a Dánska. Obě země nemají nic proti tomu, aby Češi měli ještě další tři roky levnější bydlení, ale vadí jim celkový přístup k daňovým výjimkám v unii. Je jich prý moc a do budoucna by bylo lepší ponechat sníženou DPH jen u předmětů každodenní potřeby - potravin či léků. Konečné rozhodnutí o celém problému tedy padne nejspíš až v prosinci.

O prodloužení výjimky na sníženou sazbu DPH však neusiluje jen Česko, nýbrž ještě čtyři další státy (Polsko, Kypr, Malta a Slovinsko). Například v případě Polska jde o DPH na knihy, na Maltě zase o DPH na služby v restauracích.

Snížená sazba DPH ovšem nebyla jediným daňovým tématem dnešního jednání ministrů financí EU. Lucembursko totiž již podruhé vetovalo návrh komise na přenesení zdaňovací povinnosti v sektoru elektronických komunikací. Zatímco v současnosti platí dodavatel DPH v zemi, kde má oficiální sídlo, v roce 2009 by to podle návrhu mělo být v zemi, kde je výrobek či produkt spotřebován.

Lucemburčané se bojí, že by tímto zdánlivě nenápadným krokem přišli o podstatnou část příjmů, byť se změna týká jen některých oblastí, především elektronických telekomunikací. Právě v těchto oblastech však vězí největší problém. Lucembursko je totiž sídlem řady společností, které podnikají v „moderních“ technologiích, tedy i elektronických telekomunikacích.

Firmy jako AOL, PayPal, iTunes svoji evropskou centrálu umístily do Lucemburska zejména kvůli nízké patnáctiprocentní DPH. Se změnou by však o výhodu nízké daně z velké části přišly, protože jejich produkty se využívají především za hranicemi malého velkovévodství. Lucemburská vláda by tak navíc přišla odhadem o procento svého HDP.