Bioetanol zdraží benzín až o 40 haléřů

Praha – Pohonné hmoty u domácích čerpacích stanic v prvním letošním týdnu zdražily. Nejprodávanější benzin Natural 95 lze nyní koupit v průměru za 30,85 koruny za litr, tedy o 23 haléřů dráž než na Silvestra. Cena motorové nafty se za posledních sedm dnů zvedla v průměru o haléř na průměrných 31,53 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Do benzinu se od ledna povinně přimíchává bioetanol.

„U Naturalu jsme zaznamenali skokové zdražení o 15 haléřů za litr,“ uvedl David Sroka, mluvčí CCS. Nejlevněji se tankuje v Ústeckém kraji.

„Důvodem je situace na trzích s ropou, obchodování za vysoké ceny, spíše, než povinnost přimíchávat bioložku,“ vysvětlil Petr Čermák, analytik společnosti Colloseum. Vysoké ceny černého zlata se projevily i v ceně benzinu na rotterdamské burze. Posilování české měny vůči dolaru působilo naopak protichůdně.

„Když se bude navyšovat podíl bioložek, poroste i cena. Zavádění bioetanolu do benzínu bude stát nejvíce 40 haléřů, u nafty je to obdobné. Růst ceny potrvá v řádech týdnů, dá se čekat další zdražování,“ nastínil vývoj cen Čermák.

Obě paliva ještě koncem loňského roku zlevňovala. Před tím však jejich cena rostla, motorová nafta rychleji než benzin. Důvodem byly především rostoucí ceny ropy na světových trzích. Cena nafty začala výrazněji růst na začátku září, kdy byla zavedena povinnost přimíchávat do paliva bioložku, později rovněž kvůli prodloužení odstávky v litvínovské rafinerii. Natural zdražoval od konce října.