Práce v Česku stresuje polovinu lidí

Praha - Práce stresuje více než polovinu české populace. 55 procent Čechů totiž považuje svoji práci za vyčerpávající. S odvoláním na sociologickou studii Pracovní život v české společnosti to píše dnešní Právo.

Největší v stres v Česku pociťují řídící pracovníci a podnikatelé. Vysokou míru stresu mají ale i zaměstnanci ve firmách se zahraničním kapitálem. Naopak lidé pracující manuálně či pracovníci se základním vzděláním stres z práce prakticky nepociťují. Pocit bez únavy v zaměstnání zná jen 12,7 procenta českých zaměstnanců, píše Právo.

Ve srovnání s Evropou na tom Češi nejsou zase tak špatně. Podle posledních výzkumů EU pracuje až 60 procent lidí v napjatých termínech a ve stresu. Závažné je, že stres a napětí pramenící ze zaměstnání mohou odstartovat až 90 procent chorob a projevují se problémy ve zdravotním stavu, píše Právo.

Stres ovlivňuje postavení zaměstnance v organizaci, jeho kariéra, vztahy na pracovišti a poměry, které v organizaci panují. Možná se na stresu podílí fakt, že Češi tráví v práci v průměru více hodin než zaměstnanci starých zemí Evropské unie, píše dnešní Právo.