Družstvo Jih bude Madetě dál dodávat mléko

České Budějovice - Největší česká mlékárna Madeta se dohodla se zemědělci z družstva Jih na pokračování dodávek mléka a jeho ceně. Mlékárna má dodávky od družstva přislíbeny minimálně na rok, v lednu je cena pro Jih stanovena na 10,30 Kč za litr mléka. Další jednání se uskuteční počátkem února.

Na přelomu roku mlékaři pohrozili, že pokud pro ně přijatelnou cenu nedostanou doma, budou od dubna prodávat veškerou produkci do Bavorska, kde za mléko lépe platí. Na jejich dodávkách je přitom mlékárna závislá. Jih už tři roky asi třetinu své produkce do Německa vozí. Madeta v reakci na to oznámila uzavření závodů v Českých Budějovicích a Strakonicích. Záměr utlumit tam výrobu ale není prý ničím novým.

Před dnešním jednání vedení mlékárny se zemědělci se očekávalo spíše dočasné příměří. Tlak byl z mnoha stran. Vláda tlačila na zemědělce argumenty nejen evropských, ale také národních dotací, ze kterých jim také plynou jisté povinnosti. Zaznívaly také pochybnosti nad konkurencí odvětví. Kdyby se totiž tak jako zemědělci spojily třeba strojírenské podniky, zavánělo by to kartelem.

Vedení Madety tvrdí, že dlouhodobě zaručuje Jihu nejvyšší ceny za mléko v zemi. Smlouvy ale nechce uzavřít dopředu na celý rok, protože v Evropě začíná cena po nedávném boomu stagnovat. V mlékárně v Chamu dostával Jih v prosinci za litr kolem 11,60 Kč, kdežto Madeta nabízela v průměru 10,05 Kč. Mlékárna se přitom podle Teplého chce přiblížit evropským cenám. Tu v Chamu ale nemůže akceptovat.

Cena zemědělských surovin se na cenách na pultech projevuje zhruba třetinou. Růst například deseti procent výkupní ceny by se tedy měl odrazit přibližně dvouprocentním růstem v obchodech. „Růst cen mléka byl výrazný koncem minulého roku, nárůst cen dnes se nepředpokládá,“ vzkázal Michal Němec z Českomoravského svazu mlékárenského.