Snížení softwarového pirátství o čtvrtinu přinese 5,6 miliardy

Praha - Snížení míry softwarového pirátství v Česku o deset procentních bodů, tedy o čtvrtinu, by během příštích čtyř let zvýšilo příjmy firem v oboru o 5,6 miliardy korun a pomohlo vytvořit téměř 1200 pracovních míst. HDP by posílil o 7,9 miliardy korun. Uvádí to nová studie protipirátské aliance BSA.

Bez snížení míry softwarové kriminality bude sektor informačních technologií podle studie v roce 2011 poskytovat 89.737 pracovních míst, do ekonomiky díky výdajům za IT přibude 100 miliard korun a stát na daních vybere 75 miliard korun.
V současnosti je v Česku zhruba 39 procent softwaru instalovaného v počítačích nelegální. V posledních letech v tuzemsku míra pirátství klesá o jeden procentní bod ročně. Nelegální software se nejčastěji vyskytuje v malých a středně velkých firmách a domácnostech. V zemích EU je průměrná míra softwarového pirátství 36 procent.
Analytici společnosti IDC zjistili, že na každý dolar vynaložený za legální krabicový software připadá částka 1,25 dolaru vynaložená na související služby, například na instalaci softwaru, školení uživatelů či služby spjaté s údržbou. Většinu z takto vynaložených peněz utrží tuzemské softwarové společnosti či distributoři.
Nejčastěji se nelegálně užívají kancelářské balíky Microsoft Office, operační systém Windows a dále antivirové programy a v domácnostech počítačové hry. V oblasti odborného softwaru se nelegálně instalují například grafické programy.