Ocelářský magnát Lakšmí Mittal chce v Praze jednat o arbitrážích

Ostrava - Ocelářský magnát Lakšmí Mittal chce ve středu jednat v Praze o sporech a arbitrážích, které vedou firmy z jeho impéria ArcelorMittal s českým státem. Mittal to řekl během své dnešní návštěvy Ostravy. Dodal, že je spokojen s vývojem podniků ArcelorMittal Ostrava (bývalé Nové huti) a její frýdeckomístecké dceřiné firmy Válcovny plechu.

„Zítra (ve středu) se v Praze sejdu s ministry, abych potvrdil růst naší společnosti a snahu ten růst posilovat do budoucna. Rádi bychom mluvili o vyřešení sporů a arbitráží,“ řekl Mittal. Firma podle něj splnila všechny závazky plynoucí z privatizace a podle chystaných kroků jejích manažerů je prý vidět, že se zdravě vyvíjí.

Mittalovy firmy vedou proti Česku dvě arbitráže, na státu se snaží vymoci celkem 25 miliard korun. Dvacet miliard chce Mittal jako odškodnění za vyloučení z účasti na privatizaci společnosti Vítkovice Steel, o kterou měl zájem, ale stát ho kvůli jiné soudní při ze soutěže vyloučil. Dnes železárny patří Rusům a jmenují se Evraz Vítkovice Steel.

Pět miliard pak má být kompenzací za to, že mu stát nevydal téměř 14 procent akcií ArcelorMittal Ostrava, ačkoli se k tomu zavázal v privatizační smlouvě. Zatím se nepřevedly kvůli pokračujícímu sporu se společností Petrcíle, podíl státu nyní spravuje ministerstvo financí. Ostravská huť loni zvýšila čistý zisk o pět miliard korun, na více než devět miliard korun. Dividendy nevyplácí, což kritizují její minoritní akcionáři.

Indický miliardář se vrátil do ostravských provozů po více než čtyřech letech, podle svých slov proto, aby se setkal i se zaměstnanci. Vůbec poprvé si prohlédl i dceřinou firmu Válcovny plechu ve Frýdku-Místku. „Prohlídka ve válcovnách trvala asi 20 minut, ale se zaměstnanci se nesešel, protože se právě střídaly směny,“ řekl novinářům jeden z představitelů firmy.

Mittal se dnes sešel také s hejtmanem kraje a ostravským primátorem. Během schůzky řešili problematiku ekologie. Podle Mittala se představitelé kraje, města a vedení ostravské huti dohodli na zřízení odborné komise, která bude v dohledné době řešit limity a investice. Zápach a kouřové plyny z ostravské ocelárny obtěžují nejvíce obyvatele ostravské části Radvanic a Bartovic, kteří sepisují petici proti znečištění města.

Mittal, který se dnes dopoledne nechal z Brna do severomoravské metropole dopravit helikoptérou, byl evidentně v dobré náladě. „Cítím se tady jako doma, počasí je podobné jako v Londýně,“ zahájil s úsměvem své podvečerní setkání s manažery podniku.

Podle časopisu Forbes vládne sedmapadesátiletý Mittal majetkem za 32 miliard dolarů (více než 614 miliard korun), a je tak pátým nejbohatším člověkem planety. Financial Times ho loni jmenovaly osobností roku.