1500 zemědělců demonstrovalo za dotace pro chov prasat

Praha – Chovatelé prasat dnes dopoledne demonstrovali v Praze. Před budovou ministerstva zemědělství se jich podle odhadu pořadatelů sešlo 1500. Stěžují si na krizi, která jejich odvětví postihla kvůli nízkým výkupním cenám a růstu nákladů. Od státu se dožadují zvláštní pomoci a od ministerstva požadují až miliardu korun.

Farmáři do Prahy přivezli transparenty jako „Rovnoprávnost pro česká prasata“ nebo „Nedopusťte, aby se české zemědělství stalo českým Titanikem.“ Zástupce ministerstva i samotného ministra zemědělství Petra Gandaloviče obdarovali jitrnicemi a vepřovým masem.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby je po cukrovce a lnu chov prasat už třetím odvětvím českého zemědělství, které se propadá. Farmáři podle něj chtějí dnešní akcí varovat před trvalým poklesem domácí zemědělské produkce. Pokud stát chovatelům nepomůže tak, jak to udělaly jiné evropské země, klesne prý výroba vepřového ve prospěch dovozů a maso podraží.

Ministr Gandalovič protestujícím vyjmenoval kroky, které pro ně hodlá udělat. Miliardu na dorovnání nízkých cen vepřů ale podle něj stát nemá, přesto chovatelům slíbil zvýšení podpory o 300 milionů korun. Zároveň je ale vyzval, aby investovali do modernizace svých chovů.

„Chci rovné podmínky, ale není možné si to vysvětlovat tak, že budeme s dalšími státy pořádat závody v dotacích. Takové závody nemůže Česko vyhrát,“ uvedl Gandalovič. Nespokojení zemědělci ho ovšem přerušovali výkřiky „Je to málo!“ nebo „Kecy!“. Na závěr jeho projevu se ozval pískot a řev sirén. Po skončení akce před ministerstvem zemědělci vyrazili na Václavské náměstí v průvodu v čele s povozem naloženým jitrnicemi, které rozdávali kolemjdoucím.