Zemědělci nemohou dostat zpět spotřební daň na paliva

Praha - Kvůli legislativní chybě nebudou mít zemědělci možnost získat zpět část spotřební daně zaplacené za motorová paliva spotřebovaná při práci na poli, jako tomu bylo dosud. Současná právní úprava se totiž nevztahuje na naftu obohacenou o bioložku. Opomenutí má napravit novela, kterou připravila skupina poslanců spolu s ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem.

Zákon ukládá výrobcům povinnost přimíchávat do motorové nafty dvě procenta metylesteru nebo ethylesteru řepkového oleje. Předkladatelé novely zákona o spotřební dani ale upozorňují na to, že se podle nynější právní úpravy na tuto nízkoprocentní směs nevztahuje možnost vracet zemědělcům část zaplacené daně.
„Zákon o spotřební dani nezná čistou naftu, tu už u pumpy neseženete, zákon už zná jenom směs,“ vysvětlil předseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež (ODS). Vracení daně se ale podle jeho slov týká pouze čisté nafty, a proto by na ně zemědělci neměli nárok.
Dosud stát zemdělcům vracel 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili za naftu při jejím nákupu a kterou spotřebovali při zemědělských činnostech. Tímto způsobem podle Papeže dostávali ročně kolem 1,5 miliardy korun. Novela nyní navrhuje rozšíření vratky i na naftu s maximálně pěti procenty biosložky.
Povinné přimíchávání ukládá novela zákona o ochraně ovzduší a dalších zákonů, kterou sněmovna přijala loni v květnu. „Prostě si toho nikdo nevšiml, když se ten zákon schvaloval,“ dodal Papež. Návrh by měli poslanci projednat na některé z příštích schůzi. Předkladatelé navrhují, aby ji sněmovna schválila již v prvním čtení. Navrhovaná účinnost je dnem vyhlášení.
„Je to (novela zákona o spotřební dani) náprava legislativní chyby, která se stala při projednávání balíku zákonných změn v souvislosti s přimícháváním biopaliv do nafty a benzinu,“ konstatoval ministr zemědělství Petr Gandalovič, podle kterého dostávají vratku spotřební daně zemědělci ve většině zemí EU. Pokud by čeští zemědělci neměli možnost dostat zpět část spotřební daně, zhoršila by se tak jejich konkurenceschopnost.