Janota: Vláda zřejmě kvůli inflaci zvýší důchody

Praha - Vláda letos zřejmě mimořádně přidá důchodcům. Důvodem je nečekané zvýšení průměrné inflace na 5,5 procenta. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl náměstek ministra financí Eduard Janota. Celkové výdaje na důchody by podle něj neměly přesáhnout pět miliard korun.

Lednová inflace předčila všechna očekávání. Ceny meziročně vzrostly o 7,5 procenta, což je nejvíce za posledních deset let. Pokud by podobný vývoj pokračoval během celého prvního čtvrtletí, tak bude muset vláda podle Janoty o valorizaci důchodů jednat ještě v první polovině roku.

Naposledy vláda zvyšovala důchody k letošnímu 1. lednu. Důchodcům ze zvýšila penze o 3,9 procenta, což v absolutní částce představuje více než 11 miliard korun. Zatím jsou letošní výdaje na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody plánovány na zhruba 298 miliard korun.

Inflace bude mít vedle důchodců vliv i na příjmy zaměstnanců. Podle ekonoma Českomoravské komory odborových svazů Martina Fasmana ovlivní nejnovější čísla dosud nedokončená mzdová vyjednávání. „Tahle vyšší inflace je argumentem pro naše vyjednavače tam, kde se ještě nevyjednaly kolektivní smlouvy,“ řekl v Otázkách Fasman.

Původně odhadovalo ministerstvo financí letošní průměrnou meziroční inflaci na 3,8 procenta, na základě lednových čísel odhad upravilo na 5,5 procenta.

Kromě inflace se také v Otázkách mluvilo o zjednodušení daňového systému. Janota řekl, že ministerstvo financí chce výrazně zredukovat počet daňových výjimek, kterých se nyní odhaduje zhruba na čtyři stovky. Kolik výjimek zmizí, však neřekl; ministr financí Miroslav Kalousek údajně nový koncept představí v nejbližší době.