Miliardář Buffett nabídl pomoc ohroženým americkým pojišťovnám

New York - Americký miliardář Warren Buffett nabídl pomoc třem předním pojišťovatelům dluhopisů, kterým hrozí těžké problémy v důsledku krize amerického hypotečního trhu. Tyto pojišťovny jsou nyní v centru zájmu finančních trhů, protože jejich případný pád by výrazně prohloubil krizi úvěrových trhů a zhoršil situaci bank i dalších investorů, zejména měst a obcí.

Buffett v rozhovoru pro televizi CNBC uvedl, že nabídl poskytnutí zajištění závazků pojišťovnám MBIA, Ambac Financial Group a FGIC vůči municipálním obligacím v objemu 800 miliard dolarů. O své nabídce Buffett uvědomil i regulační úřad státu New York, který v minulých dnech projevil o osud těchto pojišťoven výrazný zájem.     

Buffett by podle svého plánu převzal záruky za obecní dluhopisy a pojišťovnám by zůstala portfolia rizikovějších dluhů včetně problematických balíků dluhopisů krytých nemovitými zástavami, které nejvíce trpí hypoteční krizí. Zajišťovací domy by měly nyní mít 30 dní na navržení jiného plánu.                  

Pojišťovnám dluhopisů hrozí degradace úvěrových ratingů. Agentury, které je stanovují, se totiž obávají, že tyto firmy nebudou mít dost peněz na krytí svých závazků, protože zaznamenaly výrazné ztráty ze zástavních dluhopisů, jejichž hodnota od loňska prudce klesla.