Lichtenštejnsko odsoudilo německý útok na jeho banky

Berlín/Vaduz - Největší aféra s daňovými úniky v poválečných dějinách Německa dnes přerostla v mezinárodní roztržku. Lichtenštejnsko obviňuje Berlín z krádeže informace podléhající bankovnímu tajemství, z porušování zákonů a z rozpoutání štvavé kampaně velkého státu proti malému alpskému knížectví.

Lichtenštejnsko je daňovým rájem, do jehož bank vyhlášených svou diskrétností dosud boháči s oblibou ukládali své miliony. Podle všeho však této přívětivosti během let využily stovky Němců, kteří se chtěli vyhnout placení daní. Německá vláda už přiznala, že podezření pojala na základě informací, které má od tajné služby BND. Ta po zaplacení pěti milionů eur jistému prostředníkovi získala kompaktní disk se seznamem klientů lichtenštejnské banky LGT, která je ve vlastnictví knížecí rodiny.    

Po pěti dnech se dnes proti způsobu vyšetřování nezvykle ostře ohradil lichtenštejnský princ Alois, jenž vykonává povinnosti panovníka. Regent nevyloučil podniknutí právních kroků proti Německu, které údajně učinilo „zcela neurvalý útok na Lichtenštejnsko“. Německé úřady se podle něj zjevně chtějí ve velkém stylu uchylovat k přisvojování ukradených dat.     

Lichtenštejnský vicepremiér Klaus Tschütscher dokonce označil způsob, jakým si BND opatřila data, za zločin a útok na suverenitu Lichtenštejnska.     

Šéf německé sociální demokracie (SPD) Kurt Beck bránil svou zemí tím, že kritika ze strany alpského knížectví je „prostě vedle“. Knížecí rodina podle něj má špatné svědomí a zaměňuje příčinu a důsledek.     

Německé ministerstvo financí už zavelelo k mezinárodnímu postupu proti daňovým rájům jakým je Lichtenštejnsko. To prý z velké části žije právě z obchodu se zpronevěřováním daní. Ministerstvo podle středečního vydání deníku Frankfurter Rundschau uvedlo, že bohaté ekonomiky by měly příští postup zvážit na úrovni OECD a G7. Berlín navrhuje například ztížení převádění peněz do daňových oáz zpoplatněním převodů a zavedením daně vybírané u zdroje.