Švédská Nordic Food chce koupit české Hamé a Otomac

Brno - Největší česká konzervárna Hamé možná změní majitele. Má o ni zájem švédská společnost Nordic Food. Stejná firma usiluje rovněž o získání výrobce masných produktů Otomac. V obou případech již požádala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o povolení spojení.

Fúze se má podle informací ÚHOS týkat především výroby hotových jídel, paštik, ovocných a zeleninových produktů, kojenecké výživy a sendvičů. Hamé patří k nejvýznamnějším českým společnostem. Jeho výrobní aktivity se zaměřují zejména na zpracování masa, zeleniny a ovoce. Význam Hamé spočívá především v nabídce paštik, která je nejširší na českém trhu. Do sortimentu společnosti patří ale i široké spektrum chlazených masových výrobků a obloženého pečiva.
 
Kromě označení Hamé používá firma celou řadu dalších prémiových značek. Výrobu kečupů zastřešuje Otma. Pro chlazené paštiky, hotová jídla a majonézové saláty se využívá Veselá pastýřka. Zeleninové výrobky, zejména okurky, najdou spotřebitelé na regálech supermarketů pod značkou Znojmia. Pro kojeneckou výživu společnost používá brand Hamánek.