Americké akcie i dolar kvůli Bear Stearns prudce klesly

New York - Akcie na americkém trhu uzavřely týden výrazným propadem. Obavy investorů z globální úvěrové krize prohloubila kritická situace investiční banky Bear Stearns. Ta si musela zajistit nouzové úvěrování. Dolar na devizovém trhu klesal na další minima k euru, švýcarskému franku i japonskému jenu.

Bear Stearns dnes přiznala, že je propadem hypotečního a úvěrového trhu zasažená hlouběji, než dosud připouštěla. Dohodla se proto s bankou JPMorgan Chase. Ta pro ni obstará nouzový krátkodobý úvěr od newyorské pobočky centrální banky. Akcie Bear Stearns po zahájení seance ztratily v jednu chvíli polovinu tržní hodnoty. Potom se ztráta emise zmírnila zhruba na 40 procent.


Události kolem banky Bear Stearns srazily dolů celý finanční sektor a oborový index financí Standard & Poor's klesl o téměř čtyři procenta. Výrazně oslabily zejména akcie Lehman Brothers, Citigroup a JPMorgan Chase. 

Dolar klesl poprvé pod paritu vůči švýcarskému franku. Na nové minimum se propadl vůči euru a k jenu se ocitl nejníže za více než 12 let. Investoři se od dolaru odvracejí kvůli obavám z ekonomické recese v USA a ze strachu z globální úvěrové krize.