Vláda připravuje další snížení daňové zátěže občanů

Praha - Reforma daně z příjmu fyzických osob bude pokračovat. Ve hře jsou dva návrhy. První počítá s úpravou výše plateb na sociální pojištění, podle druhého by měla klesnout sazba daně z příjmu. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) by si měli daňoví poplatníci díky úpravám polepšit o tisíce korun měsíčně.

První varianta, kterou ve čtvrtek obdrželi členové rozpočtového výboru za ODS, počítá se snížením sociálního pojištění z 12,5 na 11,5 procenta. Člověk s platem 40 tisíc hrubého by si díky nižšímu pojistnému měsíčně polepšil o 400 korun, zaměstnanec se stotisícovým platem pak o 862 korun. Státní kasu by podle změna přišla ročně na 13 miliard korun. 

Naopak druhý návrh nepočítá se snížením pojištění, ale mění vše ostatní. Snižuje daně z 15 na 12,5 procenta a zvedá i daňový bonus na dítě o 220 korun měsíčně. Na rozdíl od první varianty by si tak více polepšily rodiny s dětmi. Například bezdětný zaměstnanec s platem 40 000 Kč by vydělal měsíčně rovnou tisícovku, jeho stejně placený kolega se dvěma dětmi ještě o čtyři sta více. Tato varianta by ale znamenala tvrdý úder pro státní rozpočet, jehož příjem by se snížil o 35 miliard korun.

ODS se chce zabývat oběma návrhy, posoudit by je měla během tohoto týdne. „Hlavním kritériem bude dopad na státní rozpočet, aby se ještě dál nepropadal do deficitu,“ zdůraznil poslanec občanské demokracie Michal Doktor.

Propočty se ale nelíbí tradičnímu kritikovi vládních daňových plánů, poslanci ODS Vlastimilu Tlustému. Na prvním návrhu Tlustému vadí, že nesnižuje sazbu daně z 15 na 12,5 procenta, na čemž si část ODS hodně zakládá. Druhá varianta by podle něj zase způsobila příliš velký zásah do státních financí.

Přínosy a negativa chystaných změn zhodnotil v rozhovoru Českou televizi analytik David Marek: „Kladem obou dvou variant je to, že se bude snižovat daňové zatížení fyzických osob, tzn. lidé si odnesou z výplaty více v peněženkách domů. Zápory jsou samozřejmě potom výpadky inkasa, daně nebo pojistného pro státní rozpočet.“ Případný propad příjmů státu by ale podle něj mohl kompenzovat rychlý ekonomický růst, díky kterému se daně vybírají z většího základu. Vybraná suma by tak mohla i v případě snížení sazby stoupnout.

Prosazení změn v oblasti daně z příjmů fyzických osob je pro vládní koalici klíčovým tématem. Pokud by se neshodla, měla by vážný problém. Reforma, kterou vláda loni protlačila sněmovnou, totiž pro rok 2009 sice snižuje daňovou sazbu z 15 na 12,5 procenta, omezuje ale zároveň slevy na dani. Pokud nedojde ke změně, čistý příjem lidí s platem pod 20 000 příští rok půjde dolů až o stovky korun.