ČR vyhrála spor s ocelářskou společností ArcelorMittal

Praha - Česká republika uspěla v arbitrážním řízení se společností ArcelorMittal, která požadovala po státu zaplacení 5,79 miliardy korun za čtrnáctiprocentní balík akcií Nové huti. Podle ministra financí Miroslava Kalouska se tak podařilo celý spor definitivně uzavřít, a Česku tak nehrozí, že ze státního rozpočtu zaplatí až 11,6 miliardy korun.

„Veškeré nároky ArceloruMittal arbitráž zamítla a České republice bude navíc uhrazena veškerá výše nákladů za právní zastoupení, což je asi půl milionu eur,“ informoval o výsledku rozhodčího řízení ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

ArcelorMittal se s arbitráží obrátil na pařížský tribunál před dvěma lety. Nelíbilo se mu, že Česká republika bezdůvodně zadržuje část akcií Nové huti, které společnosti přislíbila při privatizaci.

Celý spor měl úzkou vazbu na arbitráž s firmou Petrcíle, která měla Novou huť získat v polovině 90. let. Stát ale později smlouvu o jejím prodeji vypověděl. Firma Petrcíle jeho argumenty neuznala a začala se s ním o čtrnáctiprocentní balík akcií soudit. Arbitráž se společností Petrcíle se podařilo České republice úspěšně uzavřít letos v lednu.

Kalousek považuje ukončení již druhého rozhodčího řízení v problematice Nové huti za mimořádně úspěšné. „Skončila doba, kdy se státní rozpočet stával pasivní kořistí arbitrážních žalob,“ zdůraznil ministr. Česká republika začíná podle něj urputně hájit své zájmy.