Spor státu s Mittalem skončí smírem možná už do prázdnin

Praha - Největší současná mezinárodní arbitráž Česka zřejmě skončí už do poloviny roku, Hospodářským novinám to naznačili zástupci ocelářského giganta i zdroje z ministerstva financí. Majitel ostravských oceláren v ní žaluje stát o téměř 20 miliard korun. Spor českého státu a ArceloruMittal začal už v roce 2005, kdy Mittal žaloval Česko za to, že byl vyloučen z privatizace železáren Vítkovice Steel. V jiné arbitráži Mittalu a ministerstva financí o Novou Huť Mittal neuspěl.

Loni v listopadu byla arbitráž na neurčito přerušena. Obě strany naznačily, že začnou pracovat na smíru. „Setkáváme se od té doby minimálně dvakrát za měsíc,“ řekl Vijay Kumar Bhatnagar, člen dozorčí rady ostravské ocelárny, který má arbitráž ve firmě indického multimiliardáře Lakšmí Mittala na starost. „Brzy dojdeme k nějakému závěru,“ dodal.

„Když ve druhém čtvrtletí dojdeme ke smíru, lidé by neměli být překvapeni,“ prohlásil dále Bhatnagar. Ředitel odboru ministerstva financí Radek Šnábl, který je pověřen řešením arbitráží, v nichž figuruje stát, potvrdil, že spor by měl být do prázdnin vyřešen. 

Podle Šnábla jsou nyní ve hře tři varianty kauzy. "S největší
pravděpodobností spor neskončí s tím, že budeme muset platit kompenzaci, kterou Mittal v londýnské arbitráži požaduje," uvedl Šnábl. Místo odškodného 20 miliard korun ale může jít o kompenzace ve formě akcií firem, případně odpuštění jiných pokut. 

ArcelorMittal například dostal od státu pokutu 2,7 miliardy korun za to, že údajně předražoval koks. Tu mu stát může odpustit. „Není to klíčový faktor pro celkový smír. Pokuta je totiž předmětem samostatného správního řízení,“ potvrdil Bhatnagar. Podle Šnábla to však argument při jednání být může. 

Další variantou je podle Šnábla fakt, že jeho úřad vlastní ještě zhruba 11 procent akcií ArcelorMittalu, které zdědilo ministerstvo financí po zániku
České konsolidační agentury. Do toho ještě vstupují vzájemné spory mezi společnostmi ArcelorMittal a Osinek. 

Osinek je akciová firma ve stoprocentním vlastnictví ministerstva financí, která se zabývá především financováním výroby některých firem. „Je to propletenec různých kauz, podobně jako u Nomury,“ potvrdil Šnábl. "Ale už jsme se shodli se zástupci Mittalu na tom, jakou strukturu může výsledné řešení sporu mít, dodal bez dalších podrobností Šnábl. 

Jednu arbitráž s Českem již ArcelorMittal prohrál. Koncem března rozhodl
tribunál v Paříži, že nemá nárok na odškodné ve výši 5,8 miliardy korun,
které Mittal požadoval za to, že mu Česko původně slíbilo ještě 14 procent akcií společnosti Nová Huť.