Čína podnikla další krok ke zpomalení růstu

Peking - Čínská vláda dnes zrušila nařízení, které podnikům zakazovalo volně nakládat s penězi za prodej zboží v zahraničí. Firmy tak nebudou muset část z nich převádět na čínskou měnu jüan. Díky tomu rostla poptávka po čínské měně, čímž se zvyšoval její kurz vůči dolaru a dalším měnám. Změna by mohla pomoci ke zpomalení růstu devizových rezerv, které dosahují 1,3 bilionu dolarů a jsou největší na světě.

Další výraznější zásahy do čínského hospodářství už analytici letos nepředpokládají. „Kdyby se růst ekonomiky výrazně zbrzdil, lidé by neměli práci a sociální otřesy by mohly ohrozit současnou vládu,“ dodává Antonín Berdych.

Čínská ekonomika zahájila týden pokořením rekordu hlavního indexu burzy v Šanghaji. Čínské akcie nadále posilují a ekonomika země roste nejrychleji od roku 1995. Růst HDP ve druhém čtvrtletí dosáhl téměř 12 procent. Pokračuje tak v trendu posledních let, kdy neklesl pod deset procent. Do roku 2010 by se Čína mohla stát největším exportérem zboží na světě. Mnoho odborníků ale očekává, že čínská investiční bublina musí brzy prasknout.

Hospodářství Říše středu žene vpřed hlavně vývoz, investice a domácí spotřeba. Ozývají se ale hlasy, že vláda v Pekingu nedokáže ekonomický růst efektivně využít. V rozpočtu chybí peníze například na školství a zdravotnictví. Antonín Berdych z Asociace pro mezinárodní otázky se domnívá, že lidský kapitál není v Číně dostatečně rozvíjen. „Nízká cena práce je odvozena od nedostatečného sociálního zázemí Číňanů. Do budoucna by vláda mohla být ohrožena tím, že by důchodci mohli chtít, aby je zabezpečila.“

Dynamický růst je čínského hospodářství je podle Berdycha založený na postupech jako je například zneužívání levné pracovní síly nebo poškozování životního prostředí. S tím souhlasí i ekonom Martin Kříž: „Výrobci pak mohou vyrábět mnohem levněji. Je to ale otázka asi deseti let, kdy Čína přejde na podobná ekologická a sociální opatření, jaká mají ve Spojených státech a Evropské unii.“ V případě přehřátí čínské ekonomiky podle Kříže nehrozí druhý černý pátek. „Rozhodně to neotřese základy čínské ekonomiky.“