Koruna hlásí další rekord, euro stálo 23 Kč

Praha - Česká koruna překonala další rekord k euru. V noci na dnešek se podle údajů serveru Patria Online obchodovala v kurzu 23,00 korun za euro. Vůči pátečnímu závěru je to nárůst o bezmála osm procent. Ráno se koruna ke svým předvíkendovým hodnotám částečně vrátila a obchodovala se za 24,76 Kč za euro.

Obchodník ČSOB Miroslav Tutter pro agenturu Reuters uvedl, že za růstem koruny stála hlavně nulová likvidita a pád některých bariér. ČNB zatím nechtěla růst koruny komentovat.

Ještě před rokem se česká měna obchodovala poblíž kurzu 28 Kč/EUR. Její enormní posilování už nedělá vrásky na čele jen exportérům, jejichž zboží na zahraničních trzích zdražuje. Příliš tvrdá koruna už znepokojuje také politiky. Vláda se proto dohodla s Českou národní bankou na opatřeních, která by měla korunu alespoň částečně zchladit. Příjmy z privatizace budou uloženy na účet ČNB a nebudou převáděny na koruny. Vláda tak nepřispěje k dalšímu zvyšování poptávky po domácí měně.

Posilování koruny už podle analytiků nelze vysvětlit fundamentálními ekonomickými faktory. Ekonomický expert ČSSD Jan Mládek vidí příčinu prudkého zpevňování ve spekulacích investorů, kteří se v době otřesů na finančních trzích uchylují k nákupům české měny jako do bezpečného přístavu. „Česká měna spadla k takovým měnám, jako je švýcarský frank nebo japonský yen, kam se investuje v případě, kdy už investoři neví kudy kam,“ řekl v rozhovoru pro Otázky Václava Moravce.

Na kurz koruny měly zhruba od poloviny loňského roku vliv také zajišťovací operace energetické společnosti ČEZ. Ta nakoupila českou měnu v hodnotě přes tři miliardy eur, tedy asi 80 miliard korun.

Sociální demokraté vidí jako jediné řešení příliš silné měny co nejrychlejší zavedení eura. To odmítá viceguvernér ČNB Mojmír Hampl. Současný nárůst kurzu koruny je podle něj pouze krátkobou výchylkou a měna opět oslabí. Do budoucna však bude dále posilovat.

Před přijímáním eura „narychlo“ varuje také prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. „Vláda by měla říct datum, kdy chceme vstoupit do eurozóny a na základě tohoto data také zrychlit řadu reforem, které se zahájily a které se realizují jako nezbytnou podmínkou, abychom tam vstoupili. Vstupovat do eurozóny bez realizace reforem zdravotnictví, důchodového systému a řady dalších je neprůchozí a ekonomiku to zastaví,“ uvedl Míl. Realistickým datem pro přijetí eura je podle něj 1. leden 2013.