Hospodářské výsledky firem budou v prvním čtvrtletí špatné

Praha/New York/Amsterdam - V USA i v Evropě tento týden začíná výsledková sezóna. Své výsledky za první čtvrtletí letošního roku již oznámili nizozemský výrobce elektroniky Philips Electronics a čtvrtá největší americká banka Wachovia. Výsledky obou firem jsou velmi negativní.

Philips Electronics se čistý zisk propadl zhruba o 75 procent na 219 milionů eur (v přepočtu asi 5,4 miliardy korun). Stojí za tím zejména výrazný pokles prodeje v Severní Americe a ztráta v divizi televizorů, kterou nedokázaly zcela kompenzovat ani úspěšné zdravotnické a osvětlovací větve. 

Wachovia se v prvním čtvrtletí propadla dokonce do červených čísel. Ztráta dosáhla celkem 393 milionů dolarů (asi 6,2 miliardy Kč). Na vině jsou zejména špatné úvěry, které banka v minulosti poskytla. Během následujících tří měsíců banka propustí z divize korporátního a investičního bankovnictví přibližně 500 zaměstnanců.

Podobně špatné výsledky přijdou podle analytiků i z dalších společností. „Nejistota spojená s výsledky je velice velká,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 portfoliomanažare České spořitelny Jan Hájek. Negativní zprávy podle něj přijdou nejen ze Spojených států, ale i z Evropy.