V Česku startuje nový platební systém

Praha - ČSOB dnes spustila nový platební systém Paysec, která má sloužit jako alternativa k placení za nákup v internetových obchodech platební kartou. Představitelé banky míní, že umožní vytlačit z vedoucích pozic také placení dobírkou. Obchodníci jsou ale k novému systému skeptičtí.

ČSOB vidí ve spuštění nového systému ohromnou příležitost. „Je to rychlejší, pro obchodníka levnější a snazší. Můžete snáz reklamovat platbu,“ popsal výhody systému člen představenstva banky Jan Lamser.
 
Kritici Paysecu, ale upozorňují na to, že při jeho využití v podstatě dochází ke zdvojení platby. Nejprve si musí klient elektronickou peněženku nabít převodem z účtu u kterékoliv banky nebo prostřednictvím platební karty. Teprve poté ji může využít k placení za zboží objednané na internetu. „Nabízí se otázka, proč rovnou nezaplatit kartou,“ poukázal šéfredaktor serveru Lupa.cz Aleš Miklík.
 
Paysec je obdobou platebního systému Paypal, který již mohou čeští klienti využívat. Zatím se ale příliš neuchytil. Důvodem jsou především vysoké náklady. Kolik zaplatí obchodníci za využití elektronické peněženky ČSOB banka zatím tají. Pro zákazníky by ale měla být většina služeb zdarma. Platit by měli v případě nabití účtu platební kartou, a to dvě procenta z převedené částky. Do srpna chce ale banka poskytovat i tuto službu bezplatně.
 
Nový systém lze využít k placení ve zhruba 30 českých internetových obchodech. ČSOB ale předpokládá, že se jejich řady v budoucnu dále rozšíří. Zatím službu využívají zejména prodejci letenek a elektroniky, zaplatit lze tímto způsobem ale také vstupenky na kulturní akce nebo za zboží nakoupené v internetové aukci.