Komodity podraží, nejvíce mají růst ceny energií

Praha – Komodity zdražují a v příštích letech bude růst cen pokračovat. Nejvíce se mají zvýšit u ropy či drahých kovů. Zákazníci však budou muset vydat více peněz třeba i při nákupu masa. Drahé jsou i průmyslové kovy.

Jehněčí maso je jedním z hlavních komodit, které patří k pravoslavným Velikonocům. Připravuje se z nich půlnoční polévka majiritsa. Letos však v Řecku nakupuje skopové jenom málokdo; oproti loňsku totiž podražilo na dvojnásobek. Důvodem je především vzestup cen krmiv.

Jaroslaw Romanowski ze společnosti KGHM uvádí, že hlavním impulsem růstu cen je vzmach poptávky v Číně. Zatímco na konci 90. let byl její podíl na světové spotřebě desetiprocentní, dnes jde už podle Romanowského o více než polovinu.

Podstatnou roli hrají také finanční spekulanti, kteří doufají, že díky růstu cen komodit v budoucnosti vydělají. Experti se však domnívají, že ceny potravin začnou brzy stagnovat, vzestup očekávají především u energií. Rusko či Mexiko totiž nestíhají těžbu a cena ropy se dnes blíží 120 dolarům za barel.

Ředitel úseku investic společnosti Pioneer Investments Petr Zajíc je ovšem přesvědčen, že růst cen vypadá hrozivěji, než jaký ve skutečnosti je. Důvodem je slabý dolar: „Zlato stálo před osmi lety asi 330 dolarů za unci a teď stojí asi 930 – vypadá to ohromně. Když ale uvážíme, že tehdy stál dolar 0,75 euro oproti současným 1,60, nárůst ceny není tak razantní.“