Podnikatelé mohou hlasovat pro největší absurditu roku 2008

Praha - Podnikatelé budou letos soutěžit vedle cen Vodafone Firma roku 2008 a Makro Živnostník roku také v kategorii Byznys Rebel roku. Zde zvítězí společnost, která nejvíce boří pravidla ve prospěch zákazníků. Podruhé se bude volit anticena Absurdita roku, která určí největší administrativní zátěž, jež zbytečně komplikuje podnikání. Za vyhlašovatele soutěže to dnes oznámil šéfredaktor Hospodářských novin Petr Šimůnek.

„Boj za menší byrokracií je během na dlouhou trať. Proto jsme spokojeni, že loňský držitel Absurdity roku, kterým byla povinnost podnikatele nahlásit na živnostenském úřadu záměr otevřít si na každé výstavě nebo pouti prodejní stánek, již byl ze zákona odstraněn,“ uvedl Šimůnek.

Organizátoři soutěže vybídli podnikatele a firmy, aby na internetové adrese www.firmaroku.cz nominovali nejabsurdnější pravidla omezující podnikání. Z námětů budou vybrány nejzávažnější případy byrokracie, ze kterých čtenáři zvolí Absurditu roku 2008.

Administrativní zátěž je podle manažerky soutěže Soni Kotrbové vyčíslitelná zhruba na 86 miliard korun ročně. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman podle svých slov věří, že podnikatelům výrazně zjednoduší život nový živnostenský zákon, který bude platit od července 2008. „S příchodem nového živnostenského zákona zaznamenáváme úlevu ve výši asi 500 milionů korun," dodává Kotrbová s tím, že pokud se podaří dodržet plán, schválila vláda, měla by se administrativní zátěž odbourat zhruba o jednu pětinu.

Do třetího ročníku soutěží Vodafone Firma roku 2008 se mohou přihlásit podniky s obratem do 1,4 miliardy korun. Makro Živnostník roku 2008 je pro malé podnikatele se zajímavým podnikatelským příběhem. Firmy i živnostníci se mohou registrovat na webových stránkách www.firmaroku.cz a www.zivnostnikroku.cz do konce června. Krajská kola budou v září a říjnu a vítězové budou vyhlášeni koncem listopadu.