Bush žádá Kongres o 770 milionů dolarů na řešení potravinové krize

Washington - Americký prezident George Bush požádal Kongres o schválení mimořádné pomoci ve výši 770 milionů dolarů zemím zasaženým potravinovou krizí. Oznámil to Bílý dům. Před dvěma týdny přitom na stejné účely Kongres uvolnil 200 milionů dolarů.

„Myslím, že je třeba udělat víc, a proto dnes žádám Kongres, aby poskytl dalších 770 mililonů dolarů na potravinovou pomoc a rozvojové programy,“ řekl Bush.

Většina z částky, činící v přepočtu asi 12,5 miliardy korun, poputuje do Afriky, kterou vysoké ceny potravin trápí nejvíce. Na rozdíl od Američanů či Evropanů totiž zdejší obyvatelé vydávají na potraviny většinu svých příjmů.

Americká pomoc je reakcí na volání světových finančníků a představitelů rozvojových programů po urychleném řešení zřejmě největší potravinové krize od konce druhé světové války. Podle prezidenta Světové banky Roberta Zoellicka je zdražováním potravin ohroženo až 100 milionů lidí.

Ceny základních potravin, jako jsou pšenice, sója, rýže nebo kukuřice, vzrostly za poslední tři roky v průměru o 83 procent. Může za to především vysoká poptávka v Číně a Indii, kde prudce roste životní úroveň. Stále častěji bývá za příčinu označováno také pěstování plodin pro biopaliva. Nezanedbatelnou roli však zřejmě hrají také spekulanti.