ČNB vyhrála spor o 188 milionů eur

Praha - Nizozemská společnost Invesmart, která byla většinovým akcionářem zkrachovalé Union banky a zároveň je jejím dlužníkem, neuspěla se žalobou proti České národní bance (ČNB) o 188 milionů eur (přibližně 4,7 miliardy korun). Invesmart požadoval náhradu škody za údajně nesprávný úřední postup v souvislosti s dohledem nad bankou. Proti rozsudku je možné se ještě odvolat.

Soud zamítl žalobu kvůli tomu, že ČNB svým rozhodnutím negarantuje návratnost investice. Invesmart také neprokázal, že by měl zákonný nárok na státní podporu. Navíc podle rozsudku je výše škody odhadnuta pouze vágně a Invesmart neprokázal, že by ČNB postupovala nesprávně nebo vydala nezákonné rozhodnutí.     

V roce 2003 koupila nizozemská firma 70 procent akcií Union banky. Mimořádná valná hromada ji krátce na to přisoudila 65 milionů jako náhradu nákladů spojených se vstupem do banky. Banka poté přišla o licenci a skončila v konkurzu, do kterého ji poslal v současné době stíhaný soudce Jiří Berka.     

Invesmart se stal dlužníkem Union banky poté, kdy v listopadu 2002 převzal takzvané speciální úvěry, které banka poskytla spřízněným firmám. Jako protihodnotu získal akciové podíly Union banky a Union Group. 

Nizozemská firma vede také spor se státem. Nelíbí se jí postup, který jeho představitelé použili v souvislosti s krachem Union banky. Požaduje po něm náhradu škody ve výši 250 milionů eur. Ministerstvo financí ale vinu státu popírá a tvrdí, že má velkou šanci v arbitráži uspět.