Zimbabwe sužované inflací zavedlo půlmiliardovou bankovku

Harare - Zimbabwe dnes uvedlo do oběhu půlmiliardovou bankovku. Její hodnota ale dosahuje pouhých dvou dolarů a lidé si za ni koupí jen dva bochníky chleba. Africký stát s obrovskými ekonomickými potížemi má největší inflaci na světě.

Zimbabwská centrální banka zavede příští týden také zemědělské poukázky v hodnotě pěti miliard, 25 miliard a 50 miliard zimbabwských dolarů, které budou platit do konce roku. Mají ulehčit život zemědělcům při nastávajícím prodeji sklizně. Farmáři totiž při prodeji svých produktů státním organizacím dosud dostávali obrovské štosy bankovek.

Současná inflace v Zimbabwe se pohybuje okolo 165 tisíc procent. Na začátku dubna centrální banka vydala padesátimilionovou bankovku a minulý týden platidlo v hodnotě 250 tisíc zimbabwských dolarů.

Již velmi špatná situace v Zimbabwe se ještě zhoršila po březnových prezidentských a parlamentních volbách, které zemi nepřinesly jasného vítěze. V čele státu tak i nadále zůstává kontroverzní prezident Robert Mugabe, který svou politikou zhoršení hospodářské situace v minulosti způsobil.