Škrty v zemědělských dotacích EU budou daleko menší

Brusel - Evropská komise (EK) značně přepracovala návrh na seškrtání zemědělských dotací. Ten před časem značně pobouřil české zemědělce. Nejvíce by totiž postihl velké farmy, kterých je v Česku většina. Nový legislativní návrh chce EK oficiálně představit za týden. Na jeho základě by měli čeští zemědělci přijít o daleko méně peněz. Příslušné změny by se jich však dotkly už o rok dříve.

Podle původního návrhu, který připravila komisařka Marianne Fischerová-Boelová, by se opatření vůbec nedotklo farem pobírajících přímé platby na půdu do 5 tisíc eur ročně. Naopak nejvíce by zasáhl farmy dotované více než 300 tisíci eury ročně, ty by přišly až o 45 procent dotací nad touto hranicí.

Tento návrh vyvolal u velkých farmářů nevoli a u politiků obavy, že se jej zemědělci budou snažit obejít umělým rozdělováním svých podniků. Komise proto připravila nový návrh. V případě, že farmáři z Bruselu pobírají více než 200 tisíc eur, by přišli asi o šest procent dotací nad tuto hranici, přičemž původně se uvažovalo o čtvrtině. Farmy, které dostávají více než 100 tisíc eur, by si pak pohoršily o pouhá tři procenta oproti původně plánovaným deseti.

Nových členských států EU by se však odstupňování týkat nemělo. Pro všechny farmy pobírající dotace vyšší než 5 tisíc eur by platila jednotná sazba ve výši tří procent. Místo původně plánovaného roku 2013 by pak zemědělci dostávali dotace podle nových pravidel už o rok dříve.

Na komisaře zřejmě zapůsobil i argument českých zemědělců, že by právě Česká republika v případě schválení původního návrhu patřila mezi nejvíce postižené státy. Tuzemské zemědělství totiž po kolektivizaci v 50. letech tvoří především velké farmy a malých zemědělců je poskrovnu.