Ceny potravin v USA letos vzrostou nejvíce za 18 let

Washington - Ceny potravin ve Spojených státech v letošním roce vzrostou zhruba o pět procent, což představuje nejvýraznější nárůst od roku 1990. Počítá s tím americké ministerstvo zemědělství. Za zdražováním budou převážně vyšší náklady na výrobu chleba, dražší ale budou zřejmě i další pekárenské výrobky. Výrazněji by měla zdražit vejce, stejně jako tuk a olej.

Letošní rok bude už druhý v řadě, kdy se budou Spojené státy potýkat s vyšší inflací v důsledku růstu cen potravin. S nadprůměrným růstem cen se ale počítá ještě alespoň rok nebo dva.     

„V letošním roce očekáváme, že se ceny potravin zvýší asi o pět procent,“ řekl hlavní ekonom ministerstva zemědělství Joe Glauber. Na začátku roku úřad očekával, že ceny potravin se letos zvýší jen asi o 3,5 procenta.     

Ceny obilovin a pečiva by měly vzrůst zhruba o osm procent, což je o dva procentní body více než ministerstvo původně předpovídalo. „Přesně toto se stane, když se cena pšenice během půl roku zdvojnásobí,“ vysvětlil ekonom Ephraim Leibtag, který na ministerstvu zemědělství sleduje právě ceny potravin.  

Ceny masa, drůbeže a ryb, u nichž se letos počítá jen s mírným růstem, získají dominantní vliv na zdražování v příštím roce. Ministerstvo to vysvětluje tím, že vyšší ceny krmiva obecně omezí produkci masa.     

Američané ročně vydávají za základní potraviny a jídlo v restauracích více než bilion dolarů, v přepočtu více než 16 bilionů Kč. Z každého dolaru, který se vynakládá na nákup potravin, získávají farmáři zhruba 20 centů. O zbytek se dělí zpracovatelé, dopravci a distributoři.