Od června končí papírové letenky

Praha - Letenka a palubní lístek budou za krátko minulostí, dříve byly psány ručně, doteď tištěné a od 1. června se cestující setkají už jen jen s jejich elektronickou podobou ve formě identifikačního kódu expedovaného elektronickou poštou nebo textovou zprávou na mobilní telefon.  Mezinárodní asociace leteckých dopravců tak vyslyšela přání zákazníků ale i aerolinek.

„IATA tak reaguje na průzkum, který si nechala zpracovat, a ve kterém se 53 procent cestujících vyjádřilo pro elektronické letenky,“ vysvětlila změnu v Dobrém ránu ČT mluvčí ČSA Daniela Hupáková. „Pro cestující představuje rušení klasických letenek časový komfort i úsporu na poplatcích,“ doplnila Hupáková. „Pro dopravce je vítaná úspora nákladů na distribuci letenky,“ uzavřela mluvčí. IATA odhaduje úsporu pro dopravce v řádu jednotek dolarů na letenku. Stále lze letenku ale koupit nejen na internetu ale i v kamenné cestovní kanceláři.

Nařízení se zatím netýká nepravidelných letů. „Charterová letecká doprava bude stále fungovat prostřednictvím tištěných letenek, současný krok IATA je pro nás jednoznačným signálem, že brzy dojde i na chartery,“ myslí si obchodní ředitel Exim Tours Jan Koláčný.

Nařízení IATA se týká více než 90 procent všech světových leteckých dopravců.